Då taktiska överväganden ska vika för moralisk klarhet

Donald Trump - i wrestlingpose till höger - avhandlas i boken "På anda sidan" av Hans Bergström och Mats Svegfors.

Donald Trump - i wrestlingpose till höger - avhandlas i boken "På anda sidan" av Hans Bergström och Mats Svegfors.

Foto: TT/Montage Widar Andersson

Krönika2021-06-20 06:15
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Hans Bergström och Mats Svegfors var under många år tongivande publicister/krönikörer på Dagens Nyheter/Nerikes Allehanda respektive Svenska Dagbladet. I den nya boken "På andra sidan" (Förlag fri tanke 2021) skriver Bergström och Svegfors brev till varandra. På ledarsidan i Folkbladet Söndag diskuterade jag boken som sådan och anmälde även att jag längre fram i sommar skulle ta mig an några av de mycket intressanta sakfrågor som diskuteras. Hans Bergström bor sedan många år tillbaka  i Boca Raton i Florida i USA tillsammans med hustrun Barbara Bergström som grundade den framgångsrika Internationella Engelska Skolan 1993 och Mats Svegfors lever som änkling i sitt Coronaviste i Karmansbo i Västmanland. Detta är den första av de utlovade sakfrågorna: USA och Trump.

Den 12 februari i år 2021 skriver Hans Bergström brev till Mats Svegfors: "Har under tre dagar följt riksrättsprocessen i den amerikanska senaten mot Donald Trump. Den har varit dubbelt skakande."  För mig är det nyttig läsning. Jag hade inte energi eller något större intresse av att följa riksrättsprocessen. Alla visste ju på förhand hur det skulle gå; Trump skulle inte fällas. Hans Bergströms bild av hur åklagarna från Representanthuset minut för minut "belagt vad som hände den 6 januari då Kapitolium stormades av en mobb av Trumpanhängare" är emellertid skrämmande. Åklagarna hävdade att en del av "terroristerna" var "bestämt inriktade på att hitta och mörda vicepresidenten Mike Pence och talmannen Nancy Pelosi." Och värst av allt var, skriver Hans Bergström att "USA: s president "ännu en timme efter det att polislinjen genombrutits underblåste stämningen hos terrorister som i hans namn sökte att mörda."

Hans Bergström förfasas över de republikanska senatorernas flathet gentemot Trump. Hur kan de fortfarande "vilja frikänna Trump? (--) Har de ingen ryggrad?" Han påminner om att det finns moment i livet då "taktiska överväganden måste vika för moralisk klarhet." Han ångrar djupt att han själv röstat på en av de senatorer - Marco Rubio - som visade sig sakna ryggrad. "Aldrig mer", skriver Bergström. Jag tror honom. Det som är rätt och riktigt är viktigt för Bergström. Så känner jag honom. Mats Svegfors svar kommer den 14 februari. Han för ett spännande resonemang om ett slags"okontrollerbar medielogik" i händelserna den 6 januari i Washington: "Trump har från start varit förhäxad av sin egen mediepersona", skriver Svegfors i ett mycket läsvärt brev från Karmansbo.