Finspångs kommunalråd behöver ge svar om vinden

Det ligger i farans riktning att kraftiga värdeminskningar på fastigheter blir följden för många boende i dessa områden.

Torgny Maurer (SD) har ställt frågor om vindkraft till kommunledningen i Finspång. Frågorna kommer troligen att besvaras vid fullmäktiges möte senare i oktober.

Torgny Maurer (SD) har ställt frågor om vindkraft till kommunledningen i Finspång. Frågorna kommer troligen att besvaras vid fullmäktiges möte senare i oktober.

Foto: Widar Andersson/Sören Boström

Debatt2021-10-03 09:55
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

De flesta torde vid det här laget vara upplysta om den storskaliga utbyggnad av vindkraft som planeras i Finspång. Ett flertal så kallade vindkraftsparker, som närmast kan liknas vid industrizoner planeras. Detta skulle kunna innebära att hundratals verk med en höjd på upptill 300 meter skulle ligga som ett pärlband och dominera landskapsbilden i kommunens norra delar.

Det bolag med längst framskridna planer är Holmen energi som står i begrepp att lämna in sin ansökan till länsstyrelsen. Till detta skall läggas bolagen Eolus Vind samt nu senast Stena Renewable som presenterat sina planer. För Finspångs kommuns del är de 290 m höga kraftverken tänkta att byggas i Högsjöområdet mellan Grytgöl och Igelfors samt i trakten kring Regna, mitt i de natursköna områdena.  

Företrädare för Sverigedemokraterna har under våren och sommaren träffat representanter både för Holmen Energi samt målsägande såsom småföretag och privatpersoner i de utpekade områdena. Vi har även besökt en anläggning utanför Mariestad samt pratat med berörda på platsen. 

Uppförande av stora vindkraftverk för med sig betydande konsekvenser på det lokala planet. Dessa torn på upp till 300 meter som presenteras i förslagen, kommer med stor sannolikhet föra med sig betydande ingrepp både på natur, djurliv och kulturvärden, estetiska samt landskapsbildmässiga värden. Som om inte det vore nog kommer en stor mängd fastighetsägare med stor sannolikhet drabbas av oljud samt sol och skuggreflexer, ett välkänt fenomen vid dessa anläggningar. Dessutom ligger det i farans riktning att kraftiga värdeminskningar på fastigheter blir följden för många boende i dessa områden.

 Man kan i Energimyndighetens ”Vägledning om kommunal tillstyrkan" läsa följande:

”Det är viktigt att en kommun som är negativ till en etablering av vindkraft redan i tidig dialog och tydligt redogör för sin uppfattning. På så sätt ges projektören en chans att bedöma förutsättningarna för om kommunen kommer att tillstyrka etablering. Det är även angeläget (--) för att undvika onödig oro eller orealistiska förhoppningar hos de som är berörda lokalt av vindkraftsetableringen” (--) En kommun kan välja att tillstyrka ett projekt i ett tidigt skede om kommunen anser sig ha god grund för detta.” 

Vid en etablering av större tillståndspliktiga vindkraftverk finns i dag krav på att etableringen aktivt måste tillstyrkas i den aktuella kommunen, i det här fallet Finspång. Detta kallas även det kommunala vetot. Detta är oerhört viktigt ur ett demokratiskt och medborgerligt perspektiv. Inför avgörandet i Finspångs fullmäktige har jag därför ställt ett antal frågor till de ansvariga kommunalråden. Några av dessa frågor är följande:

 1. Hur ställer sig den styrande minoriteten (S C KD) till Holmens Energis långt framskridna planer på storskaliga vindkraftsanläggningar i kommunen? Är detta fortfarande en icke-fråga för kommunledningen, trots all den information och fakta som finns att inhämta om vindkraftens konsekvenser?  

2. Man kan även utläsa ur Energimyndighetens vägledning vikten av att ha en aktuell Översiktsplan (ÖP) som behandlar vindkraft och som väger vindkraftsintresset mot andra intressen. Hur väl tycker ni den nu gällande ÖP: n från 2011 samt den kommande ÖP:n korrelerar med lokaliseringen av dessa vindkraftsprojekt?

 3. Ett flertal kommuner har stoppat ny och vidare utbyggnad av storskalig vindkraft bl.a. Skinnskattebergs kommun i Västmanland.  Andra kommuner bl.a. Perstorp har nyligen beslutat att utöka avstånden till närmaste bebodda fastighet upp till 10 ggr verkshöjden, för att på det sättet begränsa inverkan på miljön och kringboende. Hur ställer sig den styrande minoriteten till en sådan lösning?

 4. Hur ställer sig den styrande minoriteten med förvaltning till dels den påtagliga risken för värdeminskning på fastigheter för boende närmast dessa verk samt risken för ekonomiska förluster för småföretagare verksamma på dessa platser?

5. Enligt Tillväxt Finspång kommer tonvikten på marknadsföringen av Finspångs kommun att vara naturupplevelser, lugnet, de många sjöarna, fantastiska strövområden, det vackra kulturlandskapet mm som ett av de viktigaste argumenten för att locka besökare och turister samt nya invånare att flytta till kommunen. Hur rimmar det med storskalig vindkraftsindustri just i de områden som ger kommunen dess fördelar? Vad händer med besöksnäringen?