Visst går det att stoppa det svenska gangsterväldet

På torsdagen läckte det ut att Rikspolisen planerar att ta bort stadsdelen Klockaretorpet i Norrköping från listan över "utsatta områden" i Sverige. Passade nog gästade ledningen för Liberalerna Norrköping just denna dag.

Juno Blom, partisekreterare och Nyamko Sabuni partiledare i Liberalerna besökte Marielund och talade med poliser på torsdagen.

Juno Blom, partisekreterare och Nyamko Sabuni partiledare i Liberalerna besökte Marielund och talade med poliser på torsdagen.

Foto: TT och Widar Andersson

Krönika2021-10-15 05:15
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

 Liberalerna är ju det parti som under hårt motstånd en gång i tiden var först med att lansera kartor över utanförskap, utsatthet och kriminalitet i Sverige. I studieförbundet Vuxenskolans nyrenoverade lokaler för musik&media på Stockholmsvägen 18 mötte Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni och partisekreteraren Juno Blom de två områdespoliserna Johanna Andåker och Benjamin Prom. Det blev ett mycket spänstigt samtal om förbyggande och ingripande insatser mot kriminalitet och mot kriminella personer. Sabuni och Blom kombinerar sakkunskap med politisk reformvilja på dessa områden. Här finns liberalernas guldåder. 

Jag ligger inte sömnlös av oro för hur det ska gå för det krisande partiet; om de ska lyckas hänga kvar i riksdagen eller inte. Däremot skulle sakfrågan - Sveriges behov av stora och grundläggande reformer för att stävja grov kriminalitet - riskera att tappa i kraft om L förlorade ännu mer i påverkanskraft. Liberalerna är i de här sammanhangen som ett slags mix av socialdemokrater och moderater. De är genomtänkta i båda riktningarna skulle man kunna säga. Dels behöver kriminella personer oavsett ålder och deras möjliggörare möta betydligt hårdare straff och mer bestämda insatser än vad som sker idag. Dels behöver personer som lever i utsatta miljöer möta betydligt bättre skolor och mer starkt skydd och säkerhet än vad som sker idag. Lyckas Sabuni och Blom förhindra att L begår politiskt "självmord" på sitt landsmöte i Linköping 19-21 november så har Liberalerna som sagt en guldglimrande chans att profilera sig i en viktig samhällsfråga.

Samtalet mellan poliserna och Liberalerna på Stockholmsvägen fick mina tankar att gå till själva grundfrågan om Sveriges problem med att hävda sig mot gangsterkriminaliteten. Det är ju inte så att just Sverige, jämfört med andra länder i världen, har särskilt råa och svårstoppade kriminella personer att hantera. Det som skiljer ut oss är däremot vår närmast unika defensiva straffrätt som inte minst Bo Wennström, professor emeritus i rättsvetenskap vid Uppsala universitet, lyft fram i ljuset i Svenska Dagbladet på ett tankeväckande sätt: "1989 infördes en paragraf i 30:e kapitlet av brottsbalken som brukar benämnas som en presumtion mot fängelse. Man ska alltid, om det går, välja en lindrigare påföljd än fängelse."  (19/9 2020) Under flera decennier har kriminalpolitiken präglats av denna defensiva hållning där det är svårt att kvalificera sig för fängelse och där även mycket grova brott behängs med straffrabatter av olika slag. Det som under lång tid varit närmast självklart i många andra länder - att fängelsestraff inte minst är till för att förhindra fortsatt brottslighet och skydda medborgarna genom inlåsning av de kriminella - fanns inte på plats när gangsterkriminaliteten slog till i Sverige. Visst kämpar regeringen på med straffskärpningar av olika slag. Men det är trögt i maskineriet. Inte minst ska varje förslag om hårdare straff ta sig igenom en eklut av debatt om att "straff inte hjälper". När andra länder i vår närhet drabbades av gangsters så hade de redan lagar och rediga straffinsikter på plats. Det hade inte vi. Därför ligger vi efter. Någon annan rimlig förklaring finns inte. Om nu inte någon vill hävda att just gangsters i Sverige har särskilda gener som skiljer ut dem från andra länders gangsters? 

Områdespolisen Benjamin Prom gladdes åt att Klockaretorpet tas bort från listan. Han berättade om bra lagföringar som polisen gjort och som andra gjort under flera år. Inte minst hyllade han hyresvärden Hyresbostäder för deras envetna engagemang. Steg för steg har man tagit bort platser där kriminella gäng kan ta över och styra över narkotikaförsäljning och annan brottslighet. Hus har rivits, skuggiga hörn och vrår har tagits bort, bankomaten och pizzerian har stängts, områden för familjer och barn har prioriterats.

En viktig sak som skiljer ut Sverige är sekretessen mellan myndigheter som i årtionden har tillåtits göda tillväxten av unga kriminella. Nyamko Sabuni sa det bra under mötet: "Sekretess för myndiga är en sak, den kan man förstå. Men sekretess för barn är ju helt obegripligt ur ett barnets bästa perspektiv. Barnen ska ju skyddas inte utlämnas", sa Sabuni. Helt rätt.

Områdespolisen Johanna Andåker i samspråk med Nyamko Sabuni i stadsdelen Marielund på torsdagen.
Områdespolisen Johanna Andåker i samspråk med Nyamko Sabuni i stadsdelen Marielund på torsdagen.