PÄ det omrÄdet har Kjell Olof Feldt blivit bönhörd

För snart 11 Är sedan, den 9 februari 2011 genomfördes seminariet "Hvad vilja Socialdemokraterna" pÄ Engelsbergs bruk.

Den tidigare statsministern Tage Erlander har en viktig plats i Kjell Olof Feldts kapitel i boken om socialdemokatins vilja och förmÄga 2011.

Den tidigare statsministern Tage Erlander har en viktig plats i Kjell Olof Feldts kapitel i boken om socialdemokatins vilja och förmÄga 2011.

Foto: Ragnhild Haarstad/SvD/TT

Krönika2022-01-16 06:15
Det hĂ€r Ă€r en krönika. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Vid seminariet medverkade en rad kÀnda socialdemokrater med föredrag om hur de sÄg pÄ socialdemokratins framtid; detta det femte Äret av oppositionstillvaro under Fredrik Reinfeldt (M). NÄgra av föredragen gavs senare under Äret ut i bokform. (PÄ ledarsidan den 12 december finns mer att lÀsa om dessa seminarier pÄ Engelsberg) Under nÄgra söndagar Àgnar jag uppmÀrksamhet Ät vad som sades om S dÀr pÄ Engelsberg för snart 11 Är sedan. Söndagen den 19 december kommenterade jag Veronica Palms kapitel i boken. Den 2 januari tog jag mig an inlÀgget frÄn Kajsa BorgnÀs. 9 januari skrev jag nÄgra rader om Jytte Gutelands bidrag till boken. Idag har turen kommit till den tidigare finansministern Kjell Olof Feldt som Àven han deltog i seminariet i det vackert belÀgna Engelsbergs bruk.

Feldt inledde med att Ă„terge ett samtal han hade med Tage Erlander 1984. Erlander försökte "övertyga mig om att socialdemokratin mĂ„ste förbli ett antikapitalistiskt parti. Visserligen hade vi inte hittat nĂ„got alternativ till privatkapitalismen och marknadsekonomin som gick att förena med politisk demokrati och personlig frihet. Men Erlander ville tro att vi skulle hitta det om vi bara hade tĂ„lamod och fortsatte att leta", skriver Feldt i sitt inlĂ€gg. Erlanders poĂ€ng med det antikapitalistiska fasthĂ„llandet var dock egentligen en helt annan. Enligt Erlander var det antikapitalistiska det "enda som höll uppe rĂ„gĂ„ngen mot de borgerliga partierna (--) som gav oss ett utopiskt drag - drömmen om det klasslösa och jĂ€mlika samhĂ€llet - som förmĂ„dde att hĂ„lla rörelsen samman", berĂ€ttade Feldt. 

Kjell Olof Feldt har sitt eget intresse mer inriktat mot vad han kallar för "funktionssocialism"; det vill sÀga att saker och ting i det kapitalistiska samhÀllet ska vara mer mÀnskligt, mindre brutalt och pÄ det stora hela mer rÀttigheter till vanligt folk. PÄ dessa omrÄden plÀderar Feldt för behovet av förnyelse. Han nÀmner lagen om anstÀllningsskydd och dess behov av nya turordningsregler, arbetslöshetsförsÀkringens behov av förstÀrkning och av mer jÀmlikhet mellan olika delar av arbetsmarknaden och han talar inte minst om den generella vÀlfÀrdspolitiken som en av socialdemokratins mest centrala grundidéer dÀr partiet borde gÄ i brÀschen för förnyelse, trygg finansiering och högre effektivitet. NÀr det gÀller Las har Feldt blivit bönhörd. NÀr det gÀller den generella vÀlfÀrden i stort ÄterstÄr dÀremot mycket att göra för socialdemokratin.

KrisstÀmning å la december 2010 i S. LÀngst till vÀnster i bild Kajsa BorgnÀs. Vi ser ocksÄ kriskommissionsmedlemmarna Morgan Johansson, Anna Johansson och Ardalan Shekarabi.
KrisstÀmning å la december 2010 i S. LÀngst till vÀnster i bild Kajsa BorgnÀs. Vi ser ocksÄ kriskommissionsmedlemmarna Morgan Johansson, Anna Johansson och Ardalan Shekarabi.