Konsten att vara svag utan att lÄta sig skrÀmmas

Gudrun Persson Àr forskningsledare pÄ FOI; totalförsvarets forskningsinstitut. Ett av hennes specialomrÄden Àr ryskt militÀrstrategiskt tÀnkande.

Gudrun Persson vet hur den ryska statsledningen tÀnker om sig sjÀlva och om oss andra. Filosofin Àr grovt enkel: Den svage blir slagen.

Gudrun Persson vet hur den ryska statsledningen tÀnker om sig sjÀlva och om oss andra. Filosofin Àr grovt enkel: Den svage blir slagen.

Foto: SkÀrmklipp frÄn Folk och Försvars videosÀndning

Krönika2022-01-15 06:15
Det hĂ€r Ă€r en krönika. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Gudrun Persson var dĂ€rför en sjĂ€lvklar talare dĂ„ Folk och Försvar genomförde sin rikskonferens tidigare i veckan. Ryssland hĂ€vdar ju som bekant gentemot USA och Nato sin rĂ€tt till en egen "intressesfĂ€r" dĂ€r vĂ€st ska hĂ„lla sig borta. De ryska kraven Ă€r territoriella, kĂ€nslomĂ€ssiga och helt omöjliga för vĂ€st att gĂ„ med pĂ„. IntressesfĂ€ren  omfattar en stor del av det forna Sovjetunionen. Och mer Ă€n sĂ„: Sverige och Finland anklagades sĂ„ sent som pĂ„ julafton förra Ă„ret i ett uttalande frĂ„n Utrikesministeriet för att delta i kĂ€rnvapenbestyckade övningar med Natotrupper. "Det Ă€r en ny formulering och en skĂ€rpning av tonen", sa Gudrun Persson som vĂ€l behĂ€rskar sin kremlologi - som konsten att tyda uttalanden frĂ„n det ryska regeringskansliet kallas.

Ryssarna tÀnker "holistiskt"; helheterna Àr viktigare Àn enskilda detaljer och allt hÀnger ihop. Den tilltagande inre repressionen och den vÀxande yttre aggressionen Àr delar av samma helhet och förstÀrker varandra. Krig, konflikter, nationell sÀkerhet, avtal, "andliga traditioner", historia och pÄ papperet "omöjliga kravlistor" ingÄr sömlöst i den ryska statsledningens helhet.

"Man ser sig som stark och moraliskt överlÀgsen ett dekadent USA och ett försvagat EU med ett ryskgasberoende Tyskland utan Merkel", sa Gudrun Persson. Enligt henne vill ryssarna att vÀst erkÀnner att det ryska auktoritÀra styret Àr lika bra eller bÀttre Àn de vÀstliga demokratierna. Man vill ocksÄ försÀkra sig om att kunna göra som de vill med lÀnder som Ukraina, Belarus och Kazakstan.

"Och fĂ„r ryssarna ingenting i de samtal som nu pĂ„gĂ„r med USA och Nato sĂ„ kan Putin och statlig tv basunera ut att det ondsinta vĂ€st vĂ€grar oss rĂ€tten att rĂ€tta till historiska orĂ€ttvisor", förklarade Gudrun Persson. 

Rysslands president Vladimir Putin citerar gÀrna sin företrÀdare Josef Stalins ord om att "den svage blir slagen." Ryssarna Àr ocksÄ skickliga pÄ att utnyttja svagheter i vÄra vÀstliga demokratier. Gudrun Persson manade Sverige och den övriga vÀstvÀrlden att nu stÄ upp för vÄrt samhÀllsskick och vÄra frihetliga "svagheter.": "Vi vet vad Ryssland vill. Men inte var, nÀr och hur Ryssland kommer att agera.

Hon citerade Moskvaambassadören för USA George Kennan som i sitt berömda "Long Telegram" 1946 förklarade att ryssarna aldrig kommer att ge sig och att vÀst nu framförallt behöver modet att Inte lÄta sig skrÀmmas. Det var ett bra rÄd dÄ. Och det Àr ett bra rÄd nu.