Det bästa är att tänka själv och att ta eget ansvar

Det pågår en hel del politrukande i dessa Coronatider.

Norrköping 25 maj 2020 05:15
Detta är en ledarkrönika. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Tillvarons problem och tillkortakommanden ska pressas in i färdiga mallar och/eller anpassas till rådande majoriteter och maktsystem. Aftonbladets S-politiske chefredaktör Anders Lindberg är en av flitiga i kretsen av verklighetsförvrängande politruker som vill få oss att tro att allt är en strid mellan höger och vänster. Uppgiften är att förringa betydelsen av argument till förmån för en starkt polariserad bild där den onda högern - vad de än säger - är ute efter att förstöra och trampa ned allt som den goda vänstern byggt upp och står för. I den "Lindbergska vänstern" ingår även alla som för stunden - DN: s ledarsida, C, MP, V och möjligen även L - kan tänkas ge stöd till en S-ledd regering. 

Söndagen den 24 maj gjorde Anders Lindberg vad han kunde för att sätta högerstämpel på allt och alla som är "arga" på Anders Tegnell; och därmed i förlängningen på S-regeringen. Budskapet är tydligt och riktat till alla de Lindberg räknar in i "vänstern": Håll inne med kritiken. Ni gynnar bara "högern"; det vill säga Ivar Arpi på Svenska Dagbladets ledarsida, KD: s Sara Skyttedal och alla andra inom "högerns och näringslivets lobbyister."

Anders Lindbergs ledarsida har tidigare praktiserat den här sortens politrukbeteenden på flera andra svåra och konfliktfyllda områden som invandring och tiggeri. En "vänsterhållning" har trummats ihop och avfällingar från den linjen har fått kämpa med anklagelser om att hellre gynna SD: s auktoritära och löntagarfientliga metoder.

Självklart finns det politruker och apparatmänniskor i politiken; jag menar var ska sleven vara om inte i grytan? De "politiska instruktörerna" finns nog också i de flesta riktningar. Det är dock ingen tvekan om att det inom vänstern i allmänhet och på AB: s ledarsida i synnerhet, finns en särskild svaghet för denna syssla. 

Personligen är jag inget stort fan av politruker. Att tänka själv, ta ansvar själv och att ta intryck från kunskap, verkligheter och argument är betydligt mer sunt än att tiga för maktens skull. Att jag anser att S i sitt nuvarande regeringsblock står för en sämre invandrings- och tiggeripolitik än både M och SD har inget med ett symboliskt sidval att göra. Det är istället sakpolitiska uppfattningar där jag hoppas att S ska bli bättre. 

Och när det gäller Anders Tegnell så pendlar jag lite hit och dit. Är han vad Hans Holmér var för Palmemordet eller är han vad Lottie Knutson var för Tsunamikatastrofen? Eller kanske mittemellan? 

 

Widar Andersson

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Norrköping

Träd över vägen orsakade stopp i trafiken

Fotboll

Lauritsen om flyttryktena: "Ser ingenting annat än IFK"

Norrköping

Lotto-vinnaren: "Har inte smält det än"

Fotboll

IFK vinnare i kamratmötet: "Viker aldrig ner oss"

Fotboll

Bergmann Jóhannesson: "Måste fortsätta jobba"

Visa fler