Då kan kanske Januaribåten komma in till land

Nyamko Sabuni och Annie Lööf leder inga välfärdnedrivande monsterpartier. Löfven bör värna partnerskapet med C och L. Men de tre behöver ha ett allvarligt samtal om skyddsvallar.

Nyamko Sabuni och Annie Lööf leder inga välfärdnedrivande monsterpartier. Löfven bör värna partnerskapet med C och L. Men de tre behöver ha ett allvarligt samtal om skyddsvallar.

Foto: Claudio Bresciani/TT

Krönika2020-10-21 06:15
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Socialdemokraterna har satt sig i Januaribåten och får nu försöka ro båten i land. Det är vad som gäller. Sett från den del av läktaren där jag står hade det varit bättre om Socialdemokraterna gjort ett seriöst försök att regera på egen hand. Januariregeringens stora problem är oförmågan att begränsa invandringen till ett minimum och att rusta rättsstaten maximalt. En socialdemokrati som regerat själv hade kanske kunnat få på plats en vettig grundplatta av politik på dessa områden genom långsiktiga överenskommelser med framförallt M och SD. Ju större man är desto större ansvar har man. Jag har ingen aning om i fall Moderaterna och Sverigedemokraterna hade orkat med en sådan överenskommelse med S ensamma i regeringen. Kanske. Kanske inte. Som det är nu så får aparta småpartier bestämma alltför mycket i tunga samhällsfrågor.  

Vad alla kanske inte tänker på är att Sveriges mycket liberala och generösa välfärdsstat kräver fyrkantiga och konservativa skyddsvallar för att fungera. I ett land där möjligheten att leva på det allmänna är närmast obegränsad behövs effektiva spärrar mot att leva just på det allmänna. Väldigt många människor har och har haft de där spärrarna inom sig själva. Inte så att vi går runt som några dygdemönster i vått och torrt. Men att i det stora hela sköta sig själv, göra rätt för sig och leva sitt liv utan att paja andra människors liv; det kan väl sägas vara ett slags motto för en modern liberal välfärdsstat där människorna själva utgör skyddsvallar mot sig själva. 

Invandring i sig är naturligtvis inget hot mot välfärdsstaten. Tvärtom så är ju invandringens klassiska standard att de som kommer till ett rikare land för att söka lycka och trygghet; de arbetar mer, längre och hårdare än de infödda. Som ett rikt land har man också skyldigheten att bistå människor i nöd med skydd och stöd. Det är inget märkligt med det. En misskött invandring som leder till en rekordsnabb tillväxt av arbetslösa och bidragsberoende människor som i stort hänvisas till fattiga enklaver där de bor vid sidan av Sverige; det är emellertid en helt annan sak.

Socialdemokraterna sitter nu som sagt i Januaribåten. Partiet bör vara rädd om sina nya vänner. C och L är inga samhällsnedrivande monsterpartier. Arbetsrättsreformer går att leva med och hyresregleringsreformer är samhällsnyttiga. Däremot bör Stefan Löfven, Annie Lööf och Nyamko Sabuni sätta sig ned och tala allvar om behovet av skyddsvallar mot kriminalitet och mot invandring på de nivåer vi nu har. Annars är jag rädd att Januaribåten aldrig kommer in till land.