Fattigdom och elände är bara ett par släktled bort

Norrköping 31 juli 2020 08:00
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Ny bok

Hilding Färm - en välfärdssamhällets pionjär.

Göran Färm

IKAGEMA AB Förlag

Hilding Färm började arbeta i glashyttan i småländska Hovmantorp när han var 13 år och de sex skolåren var avklarade. Där skulle han arbeta fram till 1940. Under sitt liv - som ändade 1983 - hade han flera arbetsplatser. Längst stannade han som chefredaktör - med ansvar för bland annat ledarsidan - här på Folkbladet i Östergötland. Här blev han kvar i fjorton år mellan 1954 och 1968. I glashyttan i Hovmantorp stannade han i tretton år. 

Göran Färms bok om sin pappa Hilding läser jag framförallt som ett slags politisk bildningsroman. Det var Hildings generation av arbetare - födda runt 1905-1915 - som skulle träda in från hyttorna och fabrikerna för att långsamt och försiktigt ta hand om landet. Det var så det gick till i Sverige. En arbetarvärld som tidigare stått mer eller mindre stilla i hundratals år öppnades nu så sakta upp när industrialiseringen och urbaniseringen - på ett ganska klasslöst sätt - drev fram chanser för de sista att bliva de första. Och socialdemokratin och de andra stora folkrörelserna var beredda.

Göran Färm skriver om den unge Hilding som gick med i det socialdemokratiska ungdomsförbundet SSU i Hovmantorp 1928; någon månad innan han fyllde 15 år. "Detta var uppenbarligen hans rätta element", skriver Göran Färm. Och han ger verkligen syn för sägen i de meningar som följer:

"1931 gjorde Hilding 17 år gammal sitt förta offentliga framträdande som talare i Hovmantorp. Ämnet var den brittiske författaren Thomas Hardy och hans roman "Tess av d'Urbervilles" som handlar om hur fattiga unga kvinnor ofta blev utnyttjade. (--) Hildings handskrivna talarmanus finns kvar och är en oerhört imponerande prestation av 17-årig arbetargrabb. (--) Sannolikt har han lånat det mesta ur böcker från biblioteket."

Jag kan se Hilding framför mig, hukande över böckerna där i biblioteket, ivrigt antecknande och laddad inför talet han skulle hålla. Det var Hilding Färm och tusentals andra unga män - och för varje år alltfler unga kvinnor - som tog tag i de chanser till bättre liv, bättre arbeten och ett bättre samhälle som gavs. De ansträngde sig, bildade sig och tog klivet in i politiken. För Hilding blev det SSU, partiet, riksdagsgruppen, Folkbladet, Norrköpings kommun och landstinget.

Göran Färms bok ger insikter i hur samhällsbygget gick till och om hur fattigdom och elände bara är några släktled bort.

 

Widar Andersson

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Norrköping

Saknar du kramar? –Nu kan du få en digitalt

Norrköping

Två internationella talare klara till festivalen

Norrköping

Norrköping från ovan – Matteuskyrkan

Norrköping

Efterlyser berättelser om den nya digitala världen

Norrköping

Klart: Internationell prisutdelning på festivalen

Visa fler