Ett sådant block vore livsfarligt för socialdemokratin

Krönika 23 augusti 2020 06:20
Detta är en ledarkrönika. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Det konservativa blocket - om det blir verklighet - är sannolikt livsfarligt för socialdemokratin. I SOM-institutets senaste rapport "Regntunga skyar" som kom ut strax efter midsommar i år skriver forskaren och läraren Patrik Öhberg ett kapitel med rubriken "10 år med Sverigedemokraterna", där han konstaterar att "Om vi leker med tanken att det finns ett konservativt block (KD, M och SD) inom en snar framtid, så skulle det innebära att andelen arbetare är nästan lika stor inom det konservativa blocket som hos det mer traditionella socialistiska blocket (S och V). (--) Potentialen för ett konservativt block ser från ett väljarperspektiv tämligen ljus ut. Väljarna från de tre partierna tycker allt bättre om varandra."

Personligen har jag svårt för när forskare benämner S och V som det "traditionella socialistiska blocket." Forskarvinkeln i de här sammanhangen är nog drabbat av samma slags handikapp som präglar stora delar av journalistkåren; man utgår från ideologiska fördomar snarare än från kyliga verklighetsiakttagelser. 

Socialdemokraterna och Vänsterpartiet är traditionellt mer som hund och katt. S är det klassiska makt- och regeringspartiet som under det senaste seklet helt har dominerat svensk politik medan V - trots mer än hundra år i riksdagen- är det enda riksdagspartiet, vid sidan av SD, som inte varit i regeringsställning. Under senare decennier har dessutom Vänstern blivit försumbart små i LO-arbetarnas led. Moderaterna - för att inte tala om SD - är ett betydligt större arbetarparti än vad Vänsterpartiet är. Vänsterpartiet vill helst av allt se sig som en motvikt mot konservatismen medan Socialdemokraterna är ett konservativt parti som mår som bäst när de borgerliga partierna är liberala och mår som sämst när de borgerliga uppträder som ministären Reinfeldt under sina fyra första år från 2006 och framåt. 

I en sexpartiriksdag - som Demoskop/Aftonbladet siade om i en opinionsundersökning nyligen - så kan det emellertid bli så att S och V och C tvingas in i ett slags block eftersom de andra tre partierna M, KD och SD mer frivilligt utvecklar och bygger ett eget konservativt block. S hade det jättesvårt under början av Reinfeldtperioden. Alliansens konservativa huvudtema om att det ska löna sig att arbeta och om sänkta bidrag för de som inte jobbar gick rakt in i de socialdemokratiska arbetarleden. En stridsställning inför 2022 där de konservativa står mot de liberala; den kan nog bara sluta på ett sätt. Därför är det konservativa blocket livsfarligt för S. 


Ämnen du kan följa
Läs mer!

Fackeltåget ställs in även i år – "Vi måste prata om det" – "Antisemitismen växer sig starkare"

Ingen valaffischering på belysningsstolpar

Kulturkväll: "Härlig mix av sång, musik, poesi och tal"

Inre hamnen växer fram: "Jag hoppas att det blir en pärla i Norrköping"

Hon vill förbjuda kusinäktenskap – "Det här är ett problem i Norrköping och i andra städer"

Visa fler