Januariblocket står mot Åkessonblocket

Blockpolitiken har inte upplösts. Långt därifrån. Däremot förändras blocken.

Norrköping 8 december 2019 06:15
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

 Tidigare var Socialdemokraterna ett eget regeringsblock. Jag minns från mina år i riksdagen 1991-1998 hur den socialdemokratiska idrottsklubben Helgeandspojkarna med hävdvunnen självklarhet avvisade alla inviter från andra partier om att ingå i vårt fotbollslag i den årligen återkommande matchen mellan "regeringen och oppositionen." 1991 blev det ju maktskifte och Socialdemokraterna hamnade i opposition tillsammans med Ny Demokrati och Vänsterpartiet. Jag minns inga propåer från V om att spela i oppositionens lag. Bert Karlsson i Ny Demokrati var däremot en påstridig advokat för att S inte kunde ha monopol på hela oppositionslaget. Det blev lite bråk kring det där. Bert var inte att leka med. Han och jag hade rentav en skriftväxling om saken på Expressens ledarsida om jag nu minns saken rätt. 

Vi på S-sidan lyckades avvärja Berts attacker när det blev dags för den första matchen på våren 1992. När mandatperiodens andra match närmade sig 1993 så fanns inte mycket geist i galoscherna kvar hos Bert och Ian; de hade väl mentalt och alltmer fysiskt redan lämnat riksdagen och brydde sig inte om att bråka om fotbollen längre. 1994 blev det ju regeringsskifte igen och då gjorde S ett väldigt bra valresultat och befäste sitt ensamblock på och utanför fotbollsplanen. Det nära samarbetet med Centerpartiet gav inga avtryck innanför de kritade strecken.

Den där tiden är ju sedan länge förbi. S regerar sedan fem år tillbaka tillsammans med MP. Sedan januari i år finns ett Januariblock som hålls samman av ett 73-punkts avtal mellan regeringen och Centerpartiet och Liberalerna och som släpptes fram till makten genom att Vänsterpartiet inte röstade nej till Stefan Löfven som januariblocksstatsminister. 

Frågan är om detta block - eller delar av blocket - kan utvecklas  till en något mer permanent installation av sådan betydelse och med sådan kraft att det skulle kunna duga att regera på även efter nästa val? Det är om det som striden och sonderandet i riksdagen kretsar om i dessa dagar.

I den andra hörnan finns ett Åkessonblock. Jag skriver "Åkesson" eftersom SD-ledarens parti - i vart fall för stunden - är klart störst i oppositionen. Har Åkessonblocket chansen att fungera med kraft och betydelse i en möjligen regerande verklighet efter nästa val?  Kommer Nyamko Sabunis liberaler att knyta an till Åkesson eller stanna kvar i Januari? 

Och vilka kommer att kämpa mot varandra på mittfältet i fotbollsmatchen 2023? 

Widar Andersson

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Basket

Duon lämnar Dolphins – Zekovic klar för ligasuccén

Debatt

Kan en fattig pensionär få det en mördare får?

Smittsam sjukdom

Sex personer vårdas på sjukhus

Dödsfall

84 procent av boendena har inga dödsfall i covid-19

Smittsam sjukdom

Östgötar kan rödlistas i Norge

Visa fler