Inte vilka vanliga pumpor som helst

"De har sina egna uttryck och sådant har jag blick för."

Finspångs kommun 11 november 2019 09:55

Harriette Torstensson på Hårstorp i Finspång är en sann tusenkonstnär. Dikter, bildvävar, målningar, silkebroderier, en barnbok om katten Isak och inte minst en väldig massa fåglar står och ligger och hänger överallt i hennes trevliga hem. 

Harriettes  86-åriga liv har hittills gått i 40-årsperioder. Första dryga fyrtio år i Stockholm. Sedan nästan fyrtio år i Kolmården. Och nu har hon hunnit med fem år på Hårstorp i Finspång. 

Jag hade hört talas om att hon har en stor samling med fåglar gjorda av pumpor hemma i sin lägenhet. Så jag ringde på hemma hos henne för några dagar sedan.

"Det var för några år sedan då jag gick på torget i Finspång och fick syn på små prydnadspumpor i olika färger och utföranden. Prydnadspumporna har också mycket "egna uttryck" som jag föll för", berättade Harriette.

När hon valt ut ett antal prydnadspumpor så lade hon upp dem på elementet därhemma. 

"Där får de ligga runt ett år och torka. När de är helt uttorkade så vänder och vrider jag på pumporna tills jag ser vad de föreställer", sa Harriette.

Hon skär inte i pumporna utan de får vare precis som de är. När hon väl bestämt sig för vad för slags fågel som pumpan föreställer så lägger hon ner mycket jobb på att hitta rätt underlag - alltid ute i naturen - och så ger hon fåglarna näbbar, ögon och annan rekvisita om det behövs.

"En av de första jag gjorde  heter Tröst", sa Harriette.

Med sina pumpor vill hon framförallt sända ett budskap till alla människor: Våga visa upp det du skapat. Var inte rädd. Kasta loss! 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Widar Andersson

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Finspång

Äldre man allvarligt skadad efter mopedolycka

Dödsfall

84 procent av boendena har inga dödsfall i covid-19

Finspång

Två till sjukhus efter olycka – men ena föraren smet

Personligt

Dansk sjöräddning räds förrymda flytleksaker

Fastighetsaffärer

90 kvadratmeter stort hus i Borggård, Hällestad sålt för 975 000 kronor

Visa fler