Polisen utesluter inte skottlossning

Under oktober har polisen larmats ett flertal gånger med anledning av misstänkta smällar och under natten till måndag larmades det om misstänkt skottlossning.

Norrköpings kommun 21 oktober 2019 10:30

–  Enligt händelserapporterna har vi varit på plats vid sex tillfällen under oktober efter att vi fått larm om höga smällar, säger lokalpolisområdeschef Peter Wahlberg.

Han säger medvetet smällar för att förtydliga skillnaden mellan höga smällar och detonationer. Det frisersalongen Guldsaxen utsattes i april var en detonation, en kraftigt sprängladdning som blåste ut hela lokalen.

Smällarna i oktober har i stället varit just smällare, troligtvis så kallade "bangers", som Folkbladet skrev om förra veckan.

– Jag har självkart förståelse för att folk känner obehag, smäller man av en sån smällare i ett bostadsområde så låter det väldigt högt, säger Peter Wahlberg.

Natten till måndagen fick polisen i Norrköping in flera larm om misstänkt skottlossning och efter att personerna beskrivit det som skottlossning i Hageby, på Ljura och Klingsberg, men man hittade varken något som tydde på skottlossning eller någon skadad person.

Men enligt vakthavande polis under natten var den samlade bedömningen är nog att det är skott man har hört, men vilken typ är väldigt svårt att bedöma.  

På måndagsmorgonen hölls flera förhör, men man har fortfarande inte kunnat lokalisera platsen.

Polisen har upprättat en anmälan om grovt vapenbrott och förhören kommer sammanställes och kommer sedan att utredas i den mån det går.

–  Vi har fått in anmälningar om smällar från flera olika områden och vid den i torsdags i centrala Norrköping ska det också har funnits en rökbildning, men vi har inga bilder på det och har inte hittat några rester från smällare, säger Peter Wahlberg.

Inget av de larm om höga smällar hittills i oktober har lett till anmälan om allmänfarlig ödeläggelse vilket alltid sker vid en detonation.

–  Det mesta tyder på att det rör sig om så kallade "bangers" som har smällt av på relativt öppna platser, hade de till exempel smällts av i en brevlåda hade den förstörts, men något sådant har vi inte sett. Det är fullt förståeligt om folk blir oroliga när de kanske väcks av de här höga smällarna mitt i natten och att man blir extra uppskruvad eftersom vi haft riktiga detonationer tidigare, säger Peter Wahlberg.

Polisen vill gärna att man hör av sig om man hört eller sett något som kan sättas i samband med nattens händelse.

 

 

 

 

 

 


 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Åsa Hanell

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Fotboll

Ovisst skadeläge för IFK-stjärnorna

Fotboll

LISTA: Här är de snyggaste målen i juni

Fotboll

Här är IFK:s exakta speldagar i sommar

Fotboll

Mitov Nilsson om fiaskostarten: "Helt sjukt"

Norrköping

Beskedet: Kulturnatten blir en vecka lång

Visa fler