Cirkusfamiljen firar 40 år med utställning

Norrköpings ungdomscirkus fyller 40 år. Det firas med en utställning, "Cirkusfamiljen", på Stadsmuseet.

Norrköpings kommun 30 augusti 2019 08:55

Maria Rothman, ordförande i Norrköpings ungdomscirkus, berättar om vilket stort nätverk ungdomscirkusen utgör i Norrköping.

Det är många ungdomar och föräldrar som är och har varit engagerade i cirkusen. Det är därför jubileumsutställningen fått namnet "Cirkusfamiljen". 

En tanke har varit att visa upp vad cirkusen har betytt och betyder för så många människor, säger Maria Rothman.

– Vi vill också få chansen att utforska vår historia innan människor försvinner. Det finns en historia som vi inte får tappa.

Stadsmuseet nappade på idén. Tillsammans har man nu tagit fram utställningen som öppnar den 31 augusti och står kvar till den 7 januari.

– Att få chansen att få hjälpa en förening som betyder så mycket för många människor, att kanske på något sätt arkivera och ha kvar lite av det som har plockats fram här med hjälp av alla medlemmar är faktiskt jätteviktigt för oss på Stadsmuseet, säger museitekniker Sofia Wallin.

– Det jag tycker har varit jättespännande är att här är det ideella krafter man jobbar med. Det är att komma in och ta del av något som faktiskt inte finns i någon bok, som det ofta handlar om när man jobbar med utställningar, säger Mia Sas, utställningsproducent på Stadsmuseet.

– Jag kände att det var en sådan kraft. Det är också en förening där man inte kanske står och skriker "snabbare", utan jag tyckte att det var en konstform som kändes väldigt demokratisk och snäll, säger Mia Sas.

– Jag tycker det är roligt, säger Saga Widén, 9, om att vara med i cirkusen.

Hon gillar att göra konster, och brukar ägna sig åt golvakrobatik.

Ledorden för arbetsgruppen inför utställningen, och i workshops, har varit gemenskap, möten och glädje. I arbetsgruppen har cirkusföräldrar och artister deltagit.

Ingången till utställningen är väggen till träningslokalen, och så börjar berättelsen, med en vandring genom träningslokalen, och maskineriet innan en föreställning, fram till scenen.

Tanken är att det i utställningen ska finnas något för både vuxna och barn. Det blir också programpunkter, med prova på, jonglering och funkistema.

Utställningen berättar även om resor ut i världen och två rekord i Guinness rekordbok. Ett var ett världsrekord i hjulning, 1986.

Historien om Norrköpings ungdomscirkus började i Norsholm 1979. Idag har cirkusen drygt 150 aktiva artister, från sex år och uppåt. Träningslokalen ligger strax bakom polishuset.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Susanna Beskow Norgren

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Fotboll

Här är IFK:s exakta speldagar i sommar

Fotboll

Mitov Nilsson om fiaskostarten: "Helt sjukt"

Norrköping

Beskedet: Kulturnatten blir en vecka lång

Fotboll

IFK:s stjärntrio tävlar om fint pris – skriver historia

Rättspsykiatrisk vård

Mamman led inte av någon psykisk störning

Visa fler