Vintertid är den mest normala tiden

Östergötland 26 september 2021 08:34
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det är dags att avskaffa tidsomställningen två gånger om året och återgå till  normaltid hela året. Det vill säga att permanenta ”sommar”- eller ”vintertiden”. Om tidsomställningen avskaffas genom EU-beslut är det upp till varje enskilt medlemsland att bestämma vilken normaltid landet ska ha. 

Vi har ställt om våra klockor årligen sedan 1980 till vad som kallas sommartid, och ställt om klockorna tillbaka till normaltid på hösten.  Återställningen till normaltid sker i år sista helgen i oktober. Det betyder att vi har normaltid under fem av årets månader och ”sommartid” mer än halva året. Frågan om sommartid eller vintertid som normaltid ansvarar infrastrukturminister Tomas Eneroth för. Han har gett Statskontoret i uppgift att kartlägga samhällseffekter av tidsomställningen, bland annat folkhälsan. Omställning till sommartid tror man är positivt för folkhälsan, eftersom ljusare och varmare kvällar uppmuntrar till mer fysisk aktivitet. 

Ständig sommartid kan däremot inte vara bra för småbarnsföräldrar, som lämnar sina barn så tidigt som kl. 6 eller kl. 7 på morronen på fritis eller i förskolan. Det innebär att barnen tvingas upp en timma ”för tidigt” med sommartid. Vad talar för ständig ”vintertid” som normaltid och mot tidsomställning två gånger om året? Tidsomställningen stör den naturliga rytmen hos både människor och djur. Det kan ta flera veckor för människans biologiska klocka att komma i fas med den nya tiden, vilket även medfört sömnproblem. Vintertiden ger oss morgonsol under de mörkaste månaderna och vi behöver inte all den kvällssol som sommartiden ger oss. 

 


 
 
 
 
 
 

Ämnen du kan följa
Läs mer!

Debatt: En signal till dig om att visa extra hänsyn

Östgötatrafiken vill åt gratisåkarna

Så många får det nya pensionstillägget

Gängkriminalitet

Kriminella hindrar socialsekreterare att ingripa

Politik

Valet av ny S-ledare i praktiken klart

Visa fler