Stora mängder vaccin till Östergötland: "Boka tid nu"

Ett vaccinregn väntas falla över Östergötland i nästa vecka och regionen uppmanar nu alla över 60 år att boka tid för en första dos. "Passa på", vädjar vaccinsamordnare Rickard Lundin.

Östergötland 15 april 2021 16:38

Region Östergötland meddelade i veckan, via Facebook, att man just nu har gott om lediga tider på länets tre vaccinationscentraler i Östergötland. I Norrköpingsområdet är det Mässhallarna vid Himmelstalund södra som gäller för den som vill ta tillfället i akt.

Vården erbjuder vaccin till östgötar som är 60 år eller äldre och man uppmanas att boka digitalt.

Regionen går därmed in i fas 3, vilket innebär att 60-64-åringar nu kan vaccinera sig. Det är alltså gruppen födda 1957-1961 som kan räkna med ett brev från regionen inom de närmaste dagarna.

– Det finns fortfarande tider i helgen på vaccinationscentralerna i Norrköping, Linköping och i Motala, säger Rickard Lundin. I början av nästa vecka ser det inte ut som om vi har lika många lediga tider men vi har i alla fall ganska gott om vaccin.

Under nästa vecka väntas regionen få stora leveranser av vaccin.

Det handlar om 14 040 doser från Pfizer/Biontech och 3 700 doser från Astra Zeneca. Det tredje stora märket, Moderna, förväntas inte leverera några vaccinampuller kommande vecka. 

– Det är och har varit tvära kast med leveranserna men de senaste veckorna har vi fått allt större volymer. Vi ser att vaccinationsviljan är god bland östgötarna och vill uppmana de som väntar på första dosen att passa på de här dagarna och använda sin bokningslänk.

Enligt NT för regionen diskussioner med länets stora företagshälsovårdsaktörer för att undersöka möjligheten att i ett senare skede utföra vaccinationer på de allra största arbetsplatserna i länet.

Först i fas 4, då samtliga östgötar över 18 år har möjlighet att vaccinera sig, närmar sig slutet av kampanjen. Folkhälsomyndigheten har tidigare uppgett att fjärde fasen kan komma igång först i slutet av maj.

Hittills har lite drygt 100 000 östgötar, de flesta äldre eller anställda inom vård och hemtjänst, fått sin första dos av vaccinet. 

De som väntar på andra vaccinationen får emellertid vänta lite längre än fallet varit tidigare. Regionen har, på Folkhälsomyndighetens rekommendation, utökat intervallet mellan första och andra injektionen.

Initialt dröjde det två till tre veckor mellan sprutorna. Nu kan östgötarna få vänta upp till sex veckor.

Anledningen är att man ser en vinst i att så många som möjligt ska ha ett visst skydd mot den fruktade sjukdomen.

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Profilbild Pär AnderssonPär Andersson
Ämnen du kan följa
Corona2021
Östergötland

Inga nya dödsfall med covid-19 i länet

Östergötland

Pandemin: 24 östgötar får vård på intensiven

Norrköping

Regionen inleder fas 4 tidigare än planerat

Östergötland

Fyra nya dödsfall med covid-19 i länet

Norrköping

Tre nya dödsfall registrerade i Östergötland

Visa fler
Läs mer!
Östergötland

Inga nya dödsfall med covid-19 i länet

Östergötland

Pandemin: 24 östgötar får vård på intensiven

Östergötland

Fyra nya dödsfall med covid-19 i länet

Östergötland

Fortsatt hög smittspridning i Östergötland

Östergötland

Inga nya dödsfall till följd av pandemin i Östergötland

Visa fler