Dambergs uppdrag är att få det gjort

Han behöver få det gjort på riktigt för att S kanske ska få kraft och luft att ta sig an andra samhällsfrågor.

Norrköpings kommun 5 oktober 2019 06:15
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Häromdagen höll den brittiske premiärministern ett formidabelt tal på det konservativa torypartiets konferens i Manchester. Jag såg och hörde talet med stigande fascination. Jag förstod inte allt av innehållet när ordkonstnären Johnson drog på som allra värst. Men andemeningen var glasklar: Get it done! Få det gjort! 

Det som Johnson gärna vill få gjort är Brexit; alltså det brittiska utträdet ur EU som britterna sa ja till i en folkomröstning för flera år sedan. Det är begripligt att han vill få Brexit ur världen. Frågan förlamar politiken i Storbritannien och risken för att höger- och/eller vänsterextrema krafter ska få större inflytande är ett reellt problem. 

Att se och höra en Boris Johnson i högform som från talarstolen hamrar in budskapet Get Brexit done är på många sätt en politisk högtidsstund. 

Mikael Damberg är inrikesminister i Stefan Löfvens andra regering. Nyligen läste jag en längre intervju  med Damberg. Expressens reporter Tomas Nordenskiöld tecknar ett mycket intressant politiskt porträtt av den erfarne men ännu relativt unge socialdemokratiske politikern. Mikael Damberg har väldigt lite gemensamt med Boris Johnsons extroverta och ordbubblande politiska ledarskap. De båda är som natt och dag skulle man kunna säga. 

Damberg säger i intervjun att  "Om det bara är att synas eller få genomslag för oneliners kanske det inte är jag. Då ska det nog vara någon annan. För så kommer jag inte bli."

Ur ett annat perspektiv ser jag väsentliga likheter mellan de båda politiska ledarna. Nämligen fokuset på att "Get it done."

Expressens Tomas Nordenskiöld har samlat många röster som vittnar om hur förhandlingarna om det som sedan blev Januariavtalet förändrades när Mikael Damberg kom in i handlingen. Han var - på Stefan Löfvens uppdrag - starkt inriktad på att få avtalet med C och L på plats för att bryta förlamningen i politiken och rädda regeringsmakten åt Socialdemokraterna. Förmågan att gå på det viktiga först och se till att få det gjort är grundläggande kompetenser för ansvariga politiker. 

Som inrikesminister har Mikael Damberg ansvaret för att rättsstatens myndigheter effektivt och konsekvent kan bekämpa de kriminella gängens dödliga framfart i samhället. 

"Vi ska trycka tillbaka våldet", säger Damberg i Expressen. Han behöver få det gjort på riktigt och i grunden för att S kanske ska få kraft och luft att ta sig an andra pockande samhällsfrågor. Så är det. Get it done Damberg.

Widar Andersson

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Åby

Hyresgäster har tröttnat på alla brister

Norrköping

Brand under diskbänk i lägenhetskök

Miljö

EU-parlamentariker tar strid mot Preemraff

Arbetsmarknad

Eon: Inga brister i Skånes elförsörjning

Politik

Maduros valinvit nobbas av EU-länder

Visa fler