Fler hotellnätter i Norrköping under sommaren

Norrköping ligger på topp-femlistan när det gäller ökningen av hotellnätter i sommar, upp 14 procent jämfört med 2018.

Norrköpings kommun 22 september 2019 17:00

Det har varit en bra sommar för besöksnäringen i Sverige i år. Enligt Benchmark Alliance (som samlar in statistiken) har antalet gästnätter under sommarmånaderna ökat med sju procent i Sverige jämfört med samma period förra året – det handlar om 11,5 miljoner gästnätter under sommaren 2019.

En trend som noteras är att tillväxten är bättre bland något mindre orter utanför storstadsområdena. Ett exempel är Borlänge som toppar listan med 23 procent högre beläggning under juli i år än förra året. På andra plats hamnar Linköping med 21 procents tillväxt och på fjärde plats Norrköping där antalet gästnätter ökat med 14 procent.

Det här är naturligtvis glädjande för dem i Norrköping som på olika sätt sysslar med besöksnäring.

– Norrköping har ju länge haft en bra sommarturism, mycket tack vare starka attraktioner såsom Kolmårdens Djurpark, säger Mikael Rönnqvist, hotellchef på Best Western Princess Hotel. 

– Att den i år ökat så mycket beror på att fler har valt att stanna hemma samtidigt som fler internationella turister hittar hit.

Det är knappast en vågad gissning att en av orsakerna till denna trend är den rekordlågt värderade kronan som gjort det extra dyrt för svenskar att turista utomlands men billigare för utländska besökare här i landet. Framförallt ökade turismen från andra europeiska länder.

Den enda av våra storstäder som hamnar tio i topp när det gäller besöksnäringstillväxt är Malmö som ökat met åtta procent under juli jämfört med förra året.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Patrik Selsfors

Ämnen du kan följa
Läs mer
Turism & besöksnäring

Augustifesten ställs in på grund av coronapandemin

Söderköpings kommun

Rasad kanalbank utanför Söderköping

Norrköpings kommun

"Läget är mycket, mycket allvarligt"

Norrköping

M-förslag om näringslivsfond fick nej

Norrköping

Han blir ny ordförande i kanalbolaget

Visa fler