Ylva Johansson sjunger ut om problem och åtgärder

Krönika 12 december 2020 06:15
Detta är en ledarkrönika. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Ylva Johansson har varit EU-kommissionär sedan hösten 2019. Hon är något av en "inrikesminister" i kommissionärskretsen och har bland annat ansvar för tunga och medborgarangelägna frågor som migration och terrorismbekämpning. Det tycks som om Ylva Johansson har fått en bra start i den nya politiska miljön 

Tidigare den här veckan presenterade hon kommissionens förslag och åtgärder för att  mer effektivt kunna stoppa och hindra terrorister från att verka i EU. Med sitt förslag om en ny grund för migrationspolitiken tidigare i höstas har hon skapat rimliga förhoppningar om att medlemsländerna ska kunna komma överens om vettiga och sunda förbättringar. Ylva Johansson har en rättfram och rationell attityd i de här frågorna som bådar gott. Det viktigaste i Ylva Johanssons förslag är att värna asylrätten genom att se till att människor utan asylskäl snabbt och värdigt kan återföras till det land som de kommer ifrån. Det vi ser i Europa är i allt väsentligt folkvandringar från öst och syd till nord och väst. Flyktingar i formellt behov av asyl utgör i Sverige en klar minoritet av de asylsökande och det finns inga skäl att anta att det förhåller sig annorlunda på andra platser i Europa. Av de första kommentarerna att döma från de sedan tidigare djupt splittrade medlemsländerna finns det anledning att hysa en viss, lätt optimism om att förhandlingar och diskussioner kan leda fram till en kompromiss som länderna enigt kan stå bakom.

I terrorfrågan har Ylva Johansson flera förslag för en vassare politik där terroristers propaganda på internet ska kunna släckas ner snabbt; inom högt en timmes tid. På sin facebooksida (9 december) presenterade Ylva Johansson grunderna och detaljerna i sin antiterrorpolitik: "Vi behöver också skydda våra gränser bättre. Idag har vi dålig kontroll över vilka som kommer in i EU och vilka som reser ut. Vi behöver information som larmar i Schengen Information System, om någon är en säkerhetsrisk. Mycket av lösningarna finns på plats, men mer data måste in, som fingeravtryck och DNA. Fällande domar ska delas, alla viseringsfria resor ska registreras i förväg på samma sätt som USA länge krävt av alla som reser dit."

En ordnad och mer rättssäker migrationspolitik och ett EU som inte lägger fingrarna emellan när det gäller terrorism har goda möjligheter att lysa upp och förbättra tillvaron för medborgarna i EU: s 27 medlemsländer. Det känns hedersamt att svenskan Ylva Johansson snabbt och tydligt har blivit en tydlig röst för hoppet om en ljusare framtid. 

 

 


Ämnen du kan följa
Läs mer!
Politik

Politiker gissar fel på väljarnas åsikter

Politik

S riktar in sig på tre områden i valet

JO vill se över lag efter ingripande i Norrköping

Brott

Misstänkta IS-kvinnor på fri fot

Politik

Regeringen vill tillåta kronvittnen

Visa fler