Vi måste orka blicka framåt mot tiden efter pandemin

Östergötland 26 februari 2021 09:59
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi som är engagerade inom innebandy vill kunna erbjuda alla som vill rolig, utvecklande och hälsofrämjande fysisk aktivitet och social gemenskap. Tyvärr har de ambitionerna tvingats pausas under coronapandemin.Trots att pandemin är allt annat än över måste vi orka blicka framåt. Nu när vaccineringen är igång kan – och bör – vi börja drömma om att det kommer en vardag igen. En vardag där idrotten, precis som tidigare, fyller en viktig funktion i mångas liv.

Men vi måste vara realistiska och inse att idrotten på kort sikt riskerar att tappa utövare. Barn och ungdomar har hittat annat att sysselsätta sig med när träningar och matcher varit inställda. På lång sikt kommer det tappet att innebära en försämrad folkhälsa för svenskar. Det är ett mardrömsscenario och allt annat än vad innebandyn strävar efter.

Lokalpolitikerna i Östergötland måste förstå behovet och stödja de ansträngningar som behöver göras för att idrotten åter ska bli en viktig del av folkhälsoarbetet. Att det till exempel finns moderna idrottshallar för alla som vill idrotta är oerhört viktigt och borde stå på agendan vid varje kommunfullmäktigemöte.

Vi vill samtidigt vända oss till alla de föräldrar som har aktiva barn och unga i idrottsverksamheter. Fortsätt uppmuntra till träning och delaktighet i föreningar. Fortsätt att skjutsa, tvätta och hjälpa till. Vi inser att det är lätt att förändra sina vanor och att det kan kännas motigt att dra igång igen. Men er betydelse för att få unga att fortsätta idrotta kan inte nog understrykas. Hjälp oss att sätta Östergötland i rörelse igen.

 

Märit Bergendahl, ordförande Svenska Innebandyförbundet, Mattias Moberg, ordförande Östergötlands Innebandyförbund

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Östergötland

Skänker miljonbelopp till ungdomsidrotten i länet

Debatt

Debatt: SD upprepar samma gamla osanna anklagelser

Debatt

Debatt: Dags att slopa bidragen till etniska föreningar

Debatt

Debatt: Från början har det mesta av det bästa varit idéburet

Föreningsliv

Lista: Så mycket får de lokala föreningarna i coronastöd

Visa fler