Några frågor om vindkraft till Olle Vikmång

Att tänka kan vara mycket obehagligt och jag förstår om Vikmång vill undvika det obehaget genom att inte svara på enkla frågor. Här kommer de emellertid en gång till. Om svaren uteblir även denna gång måste vi nog göra oss besväret att tänka själva.

Debatt 8 oktober 2021 09:55
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I Folkbladet den 28 augusti ställde Rättvisa vindar i Norra Östergötlands ordförande Per-Olov Strandberg några frågor med anledning av vad kommunstyrelsens nye ordförande – Olle Vikmång (S) – sagt i en intervju den 21 augusti en intervju som publicerats i Folkbladet. Med tanke på att det nu gått över en månad sedan frågorna ställdes är det uppenbart att Olle Vikmång har svårt att svara på frågor om vindkraft. Att tänka kan vara mycket obehagligt och jag förstår om Vikmång vill undvika det obehaget genom att inte svara på enkla frågor. Här kommer de emellertid en gång till. Om svaren uteblir även denna gång måste vi nog göra oss besväret att tänka själva.

Den första frågan:

Är det ett självändamål att det ska finnas vindkraft i Norrköpings kommun?
Som jag uppfattar Vikmång, är det beklagansvärt att länsstyrelsen och domstolarna funnit att de platser för vindkraft som kommunen tillstyrkt inte varit lämpliga för en vindkraftsetablering. – Är det så?

Den andra frågan:

Lagstiftningen bygger på att en miljöfarlig verksamhet – vilket vindindustrin är – skall förläggas till platser där den gör minst skada. Som jag uppfattar Vikmång är det politiskt önskvärt att vindkraft etableras i Norrköpings kommun, och att det är beklagligt och ger anledning till skamkänslor, om de begränsningar som lagstiftningen innehåller inte möjliggör vindkraftsetableringar i kommunen. 
– Har jag förstått den inställningen rätt?

Den tredje frågan:

Det finns nu en studie som gjorts av två professorer vid KTH, och som visar att fastigheter i vindkraftens påverkansområde påtagligt tappar i värde. 
- Är det helt i sin ordning att småhusägare, som har oturen att få en vindkraftsetablering i sitt närområde, var och en tappar någon miljon i fastighetsvärde?

Och tre frågor till:

Pengar är naturligtvis inte allt – men pengar, till skillnad från mycket annat - är möjliga att räkna. Det finns en anledning till att fastigheter i vindindustrins närhet tappar i värde. 
- Har Vikmång insikt om vilka olägenheter som föranleder värdeförstöringen vid en vindkraftsanläggning? 
- Är det olägenheter som drabbade kommunmedlemmar måste acceptera? 
- Hur ser Vikmång på värdeförstöringen som sådan? Har den någon betydelse och i så fall vilken?

 

 


 
 
 
 
 
 

Ämnen du kan följa
Läs mer!

S: "Vi vill inte att kommunen ska använda sitt veto"

Debatt: Vid minsta tvekan bör ni säga nej till Holmen

Efter KD:s besked – så långt har andra partier kommit

Kritik från föreningen: Vindkraftverk för nära vägar – strider mot säkerhetsavstånd

KD: Kommunen bör inte sätta stopp för Holmens vindkraft

Visa fler