Lita på mig sa Nyamko Sabuni i Västerås

Liberalerna önskar sig bästa möjliga möte.

Norrköpings kommun 16 november 2019 06:15
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Västerås är lite som Sverige skulle man kunna säga. Stadens Löfven heter Anders Teljebäck (S). Han är ordförande i Kommunstyrelsen och leder en koalition där bland annat kommunalrådet Anna Lundberg (L) ingår i styret tillsammans med Centerpartiet och Miljöpartiet. I går förmiddag hälsade Anna Lundberg sina partivänner från Liberalerna välkomna till Aros Kongresscenter där partiet håller sitt landsmöte under helgen. Jag är där.

Enligt Anna Lundberg har Västerås stad ett motto som lyder "Alltid bästa möjliga möte." Det är nog precis vad Liberalerna kan behöva i dessa dagar.  

Anna Lundberg gladdes i sitt hälsningsanförande åt framgångar som Liberalerna haft i Västerås. En äldrekommission har utsetts och partiet har enligt Lundberg "satt stopp för byggen på stadens grönområden."

Partiledaren Nyamko Sabuni gladdes å sin sida i sitt första landsmötestal som partiledare över de framgångar som L haft genom Januariavtalssamarbetet med regeringen Stefan Löfven. Hon nämnde saker som "utbyggd kunskapsskola" och värnskatten. "Så länge Löfven levererar så är vi kvar i Januariavtalet", sa Sabuni och fick tämligen starka applåder.  

I Demoskops senaste mätning (Aftonbladet 15/11) var den stora nyheten att SD för första gången är största parti. (24 procent) Liberalerna landade på mer blygsamma 3, 9 procent i samma undersökning. Partiets prekära situation är inte ens en liten nyhet; L har under en ganska lång tid parkerat under riksdagsspärren.  

Det är fortfarande mycket otydligt vartåt det liberala partiet är på väg. Nyamko Sabuni har givit en mängd intervjuer inför landsmötet i Västerås. Hon pendlar mellan olika budskap. Ibland önskar hon att de fyra partierna i Januariavtalsblocket borde knyta ihop sig mer i något slags gemensam berättelse/vision om vad de vill med Sverige och med regerandet. Ibland behöver man inte alls läsa mellan raderna för att ana att Sabuni egentligen skulle vilja vara i ett helt annat sällskap än i Januariavtalskretsen.  

Så där är det emellertid ofta i politiken. Man kan önska sig det bästa men får vara glad om man får tillgång till det bästa möjliga.  

Nyamko Sabuni har också ett splittrat parti att hantera. Det finns  en ganska stor majoritet för att välja Löfven framför ett paket med M, KD i någon form av samarbete med SD.  

”Jag vill visa att man ska kunna lite på Liberalerna”, sa Nyamko Sabuni i Västerås. Vilket är en bra men svår ambition i politiken. I vart fall om ”man” ska uppfattas som alla.  

 

 

 

 

Widar Andersson

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Norrköping

Tjuv stal tobak vid inbrott i butik

Norrköping

Krossade bilrutor med yxa - gärningsman på fri fot

Speedway

Beskedet efter pandemin: Vargarna drar ur laget

Norrköping

Skåpbil körde in i räcket vid Kneippenrondellen

E-Sport

Så gick det för IFK Norrköping i eAllsvenskan

Visa fler