Välfärd och kriminalitet bra spår för Löfven

I ett tal i Linköping på onsdagen rätade statsminister Stefan Löfven ut flera av de frågetecken som svävat över honom på senare tid. Jag var där.

Norrköpings kommun 27 november 2019 21:12
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Löfven och Socialdemokraterna har haft ett par knepiga veckor. I flera opinionsmätningar har S och SD varit ungefär lika stora. Riksdagsoppositionen från både höger och vänster har agerat med misstroendeomröstningar/hot om misstroendeomröstningar och efter en dubiös intervju i SVT-programmet Agenda så har Stefan Löfven fått utstå mycket kritik i för partiet mycket känsliga frågor.

I intervjun fick Löfven frågor om sambanden mellan invandring och den våldsamma kriminalitet som drabbat Sverige under senare år. Statsministern gick i baklås  och ville inte tillstå att den osedvanligt omfattande invandringen hade några kopplingar till mördandet, skjutandet och sprängandet.

Det Löfven försökte säga - så tolkade jag det - var att viss etnicitet, vissa ursprung och sådant som var folk är födda inte är liktydigt med vissa kriminella beteenden. Det är däremot, sa statsministern i Agenda, fattigdom, okunskaper, ojämlikhet och svåra uppväxtvillkor som alstrar  kriminalitet. Det har han förstås rätt i. Men hur kommer det sig då att det rika, jämställda och i allmänhet mycket trygga Sverige plötsligt drabbats svårt av fattigdom och av svåra uppväxtvillkor?

Det kändes som att Stefan Löfven - förmodligen av SD-relaterade orsaker - inte ville svara på den frågan. Vilket ju inte duger. Var och en som inte blundar ser och inser ju att det inte främst är specifika invandrare utan den omfattande invandringen i sig som har kriminalitetsalstrande krafter. Välfärdens tjänster räcker inte till på långt när för att fånga upp och stödja och pusha på det sätt som krävs. 

I sitt tal inför ombuden på Sveriges kommuner och regioners kongress i Linköping klargjorde Stefan Löfven att han inte är en blundare. Han redde ut hur hög och långvarig invandring hänger ihop med fattigdom, välfärdsbrister och kriminalitet. Han sa att därför är det integration och inte migration som står i centrum för välfärd och kriminalitet.

Det är bra, riktigt, helt nödvändigt och sunt att Stefan Löfven nu - utan några större åthävor - gör klart hur han ser på saker och ting. Det finns utrymme att uttrycka sig ännu klarare och dessutom med ord som var och en av oss känner igen:

Det finns ingen anledning att älta var folk är födda eller var de har sitt ursprung. Välfärdsbristerna och kriminaliteten är svenska socialpolitiska problem. Och precis som med invandringsvolymerna till Sverige så är det svenska problemlösningar som krävs.

Håller S och Löfven i den här linjen nu så kan mycket bli bättre. 

Widar Andersson

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Norrköping

Brand i flerfamiljshus – boende evakuerades

Norrköping

Mindre bostadsbrand släcktes snabbt

Norrköping

Stulen moped sattes i brand

Nyetableringar

Norrköping får nytt bolag i fastighetsförvaltningsbranschen

Brott & Straff

Mexikansk ex-guvernör gripen i USA

Visa fler