Nationell samling mot skjutningar

Debatt 4 augusti 2021 09:55
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi har en regeringskris, och en samhällskris i Sverige. Dags för talmannen att kalla ihop riksdag och regering till nationell samling kring polismordet på öppen gata i Biskopsgården i Göteborg. Det dödande skottet mot polismannen är ett skott riktat mot var och en av oss. Nu krävs gemensamma ansträngningar för att få slut på skjutningarna i vårt land. 

Samtliga partier måste enas om en handlingsplan som på kort och på lång sikt hejdar skjutningarna. Det gäller inte bara att skydda poliser. I Sverige skjuts fler människor per capita än i något annat europeiskt land, och de flesta är ungdomar i tjugoårsåldern. I USA kämpar president Joe Biden med lagstiftningen mot det utbredda vapeninnehavet för att stoppa masskjutningarna. I Sverige har vi inte någon vapenlobby som motarbetar försöken att minska vapeninnehavet. Vi har heller inga verkningsfulla åtgärder för att förhindra att vapen hamnar i händerna på den organiserade brottsligheten.

Därför krävs en nationell samling, där även de boende i våra mest utsatta områden engageras, för att förbättra säkerheten och tryggheten i samhället. Det innebär också att regering och riksdag tar ansvar för att myndigheter och samhällsservice flyttas till bostadsområden där behovet är som störst.  Polisen har under året visat prov på sin duglighet, och på kort tid fått ett anmärkningsvärt stort antal yrkeskriminella inför rätta. Nu krävs att våra politiker sätter sig tillsammans och gör en gemensam handlingsplan för att få stopp på skjutningarna i Sverige på kort och på lång sikt.

 


Ämnen du kan följa
Läs mer!

Sjätte gången som 20-åring åkte fast för samma brott

Över två kilo amfetamin och buntar med sedlar hittades

Ingen misstänkt efter rånförsök mot 65-årig man

Misshandlad man inte sugen att prata med polisen

Hävdade att han blev hög av passiv rökning

Visa fler