Personlig lockdown gav effekt – kvar över helgen

Personlig lockdown i Östergötland förlängs till och med den 16 maj. Från måndag 17 maj gäller nationella rekommendationer igen.

Östergötland 12 maj 2021 13:09

Region Östergötland ser flera tecken på att initiativet med personlig lockdown har haft effekt.

Sedan den 30 april har region Östergötland uppmanat invånarna till personlig lockdown. Konkret har det inneburit att man inte ska träffa andra på fritiden än dem man bor med samt att man ska stanna hemma vid minsta symtom, arbeta hemifrån om man kan och hålla avstånd till andra – minst två meter. Och tecknen tyder på att invånarna har tagit till sig budskapet.

– Jag vill tacka och berömma östgötarna. Det är många som har gjort uppoffringar de här veckorna för att minska smittspridningen och det är glädjande att se att det har haft effekt, säger Kaisa Karro (S), regionstyrelsens ordförande. Nu är det jätteviktigt att vi inte slappnar av utan fortsätter ta ansvar. Tillsammans ska vi ta oss ut den här krisen. 

– Vi har några kritiska veckor just nu och det verkar som att många har skärpt till sitt beteende, säger smittskyddsläkare Britt Åkerlind. Vi ser en minskning i både antal provtagningar för covid-19 och andel positiva svar. Men vi har fortfarande många patienter inom den avancerade slutenvården och vi måste hela tiden vara beredda på att smittspridningen kan gå upp snabbt igen. Så vi måste fortsätta följa rekommendationerna.

Personlig lockdown gällde först i två veckor, till fredagen den 14 maj. Nu förlängs den över helgen, till och med 16 maj. 

– Kristi Himmelsfärd är en helg där många reser och träffar släkt och vänner och det är inte dags för det än, säger Åkerlind. Helgerna innebär överlag de största riskerna för smittspridning och därför förlänger vi personlig lockdown över helgen.

 

Från måndag 17 maj gäller de nationella rekommendationerna igen. Då kan barn och ungdomar födda 2002 och senare börja med tävlingar och matcher utifrån Folkhälsomyndighetens senaste lättnader. Vaccinerade med dos 1 kan, när det har gått tre veckor, också träffa fler personer, företrädesvis utomhus. Grundläggande rekommendationer gäller precis som tidigare. Det handlar om att stanna hemma vid minsta symtom, arbeta hemifrån om man kan och hålla avstånd till andra – minst två meter. Ska man träffas bör man göra det utomhus.

Personer som tillhör riskgrupper med ökad risk för allvarlig sjukdom, framför allt de som inte är vaccinerade, rekommenderas att fortsätta vara extra försiktiga.  

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa
Corona 2021

Kommunen erbjuder hyressänkning för restauranger

Många tog chansen till covid-vaccination på Ria

Skyddsombudet: "Besvärligt att arbeta i skyddsmask 90"

Platsbrist på IVA leder till ökning för ambulansflyget

LIVE-TV: Lena Hallengren om läget inom vården – se presskonferensen här

Visa fler