Helt utmattad av låtsasarbete i tolv timmar

När jag ser tillbaka på mitt arbetsliv så är det tre röda trådar som löper så pass parallellt att de nästan tvinnats ihop.

Norrköping 22 mars 2020 06:48
Detta är en ledarkrönika. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Den ena tråden är att jag alltid har gillat att arbeta. Gärna hårt. Gärna mycket. Framförallt har jag skytt jobb där det varit för lite att göra. Eller där de långa arbetstimmarna har fördrivits genom att låtsas arbeta. I ungdomen arbetade jag på Hyltebruks pappersbruk. Tiderna var dåliga och regeringen med finansminister Gunnar Sträng vid rodret införde något som kallades "tjugofemkronan." Företag som avstod från att permittera arbetare fick - om jag minns rätt - 25 kronor i timmen per anställd som fick jobba kvar. Jag var en av dem. 

Mitt "arbete" var att gå med en båtshake och peta på stockar som eventuellt hade fastnat i rännan som förde dem från platsen där de lastats av och till flistuggen. Saken var bara att ytterst få stockar fastnade. När det inte fanns någon tjugofemkrona att rekvirera från staten så fanns det ingen som gick och petade med en båtshake. Skulle det mot förmodan bröta ihop sig rejält i rännan så gick några gubbar dit och löste problemet på ett par minuter. 

Det var långa skift. Särskilt på helgerna då vi gick tolvtimmars skift. Jag minns att jag var helt utmattad efter att i ett halvt dygn ha gjort ingenting medan jag låtsats att vara fullt upptagen. 

Den andra tråden jag ser i mitt arbetsliv är att jag gillar att veta vad som pågår. Vara involverad. Jag kan gärna vara en liten kugge - vilket man ju oftast är - men jag vill gärna ha ett hum om vart kugghjulet är på väg, vartåt arbetet syftar och jag vill gärna känna mig trygg i att de andra små kuggarna också gör sitt. 

I mitt arbete på Hasselakollektivet och under mina år här och nu på Folkbladet har de där två röda trådarna tvinnats ihop extra mycket. Produktionstakten har varit och är hög, jag har haft ledare som varit angelägna om att hela tiden involvera och berätta och därmed fått upp mitt och andras ansvarskänsla på högre nivåer.

Den tredje tråden handlar om att ha roligt. Det är nog egentligen ingen egen tråd utan hänger ihop med arbetstakt och insiktskänslan. Det är lättare att ha roligt på riktigt när man befinner sig bland människor som känner sig hyfsat jämlika.

Mina tre tips för ett bra arbetsliv är således: Arbeta hårt. Ansträng dig för att bli involverad. Ha kul. 

Och skulle du från och till råka bli chef så gäller: Uppmuntra och underlätta hårt och effektivt arbete. Berätta, förklara, involvera. Ha kul.

 

 

 

 

 

Widar Andersson

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Norrköping

Ignorerade skyddsombud – då inträffade olyckan

Arbetsmiljöfrågor

"Jobba var du vill, när du vill"

Norrköping

Personlig assistent slagen på arbetet

Arbetsmiljöfrågor

Slog skolpersonal -- anmälan gjord

Norrköping

Här är landets friskaste företag

Visa fler