Medborgarvecka med digitalt fokus

Roboten Noa dansade gangnam style när Digitaliseringsavdelningen gästade eMedborgarveckan på Stadsbiblioteket under tisdagen.

Norrköpings kommun 9 oktober 2019 14:00

Till vänster när man gått in entrén på Stadsbiblioteket håller projektledaren för DigidelCenter Gustav Hedlund på att ställa i ordning en 3D-printer och lägga fram VR-glasögon. Här pågår vad som benämns eMedborgarveckan där digitalisering står i fokus hela veckan. Intill har Maria Skoog Andersson och Kerstin Westerberg från Digitaliseringsavdelningen börjat packa upp en robot.

– Den heter Noa och var en av de robotar som köptes in för något år sedan, berättar Kerstin Westerberg medan Maria Skoog Andersson ansluter datorn och ser till att det finns kontakt mellan den och roboten.

DigidelCenter öppnade i Stadsbiblioteket så sent som i mars i år och har alltså varit igång ett drygt halvår – detta efter att Norrköpings kommun 2018 fick pengar av Internetstiftelsen för att starta ett projekt där fokus skulle vara digital delaktighet.

– De vanligaste frågorna vi får handlar om praktisk hjälp med telefoner och olika enheter, berättar Gustav Hedlund.

– Många har önskat kurser om datorer så vi ska sätta igång en snart. Sedan är det yngre som passar på att testa exempelvis VR-glasögon. Men det är väldigt varierande, från totala nybörjare till mer avancerade brukare och en hel del frågor om hur till exempel molntjänster fungerar.

Under denna vecka kan man dagligen få teknikhjälp men på torsdag är Smartoteket på plats och även Arbetsförmedlingen och SeniorNet kommer att figurera på Stadsbiblioteket under veckan. Program finns på Stadsbibliotekets hemsida.

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa
Läs mer!

Missbrukare stökar på biblioteket – "Kissat ner stolar"– nu sätts ordningsvakt in

Debatt: Det finns som bekant inga fria luncher

Färgargården är lagd i en malpåse

Beskedet: Skolmuseet flyttar till Lilla Hemgården

Nu öppnar stadsbiblioteket: "Nästan lite pirrigt"

Visa fler