"Effektivisering på riktigt" i SD-budget

Effektivisering genom robotiserad handläggning av ansökningar om försörjningsstöd. Det föreslår Sverigedemokraterna i sin budget.

Norrköpings kommun 16 oktober 2019 06:45

Darko Mamkovic, gruppledare för SD i Norrköping, talar om en "riktig effektivisering", inte något osthyvlande.

– Problemet har varit under rätt lång tid att man kallar besparing för effektivisering. Det är för att det ska låta bra. Hittills har vi bara haft besparingar i Norrköping, inte effektiviseringar, säger Darko Mamkovic.

SD har beställt en föranalys av alla verksamheter av redovisningsfirman KPMG, och föreslår att KPMG ska få i uppdrag att göra en mer djuplodande analys, för åtgärdsförslag för effektiviseringar med kirurgisk precision.

Oppositionsrådet Matthias Olofsson (SD) talar om ett "tufft läge" i kommunen.

– Vi vill inte skära i våra kärnvärden, vård, skola och omsorg, säger Matthias Olofsson.

Enligt honom satsar SD mer på vård och omsorg och utbildning än Kvartetten gör. SD lägger 40 miljoner kronor på löneökning för lärare, 10 miljoner på löneökningar för undersköterskor, och 10 miljoner för att förstärka förskolorna, som SD menar är underfinansierade.

Det vill SD finansiera bland annat genom att införa Trelleborgsmodellen, med robotiserad handläggning av ansökningar om försörjningsstöd, känslobefriad AI, som följer lagstadgat krav, och som frigör tid för handläggaren att träffa klienten och upprätta en personlig arbetsmarknadsplanering.

"Rättsäker handläggning" skulle ge en besparing på 45 miljoner, menar SD. SD vill även anställa två bidragsfuskutredare, enligt Södertäljemodellen, vilket skulle spara 16 miljoner kronor.

SD vill även att kommunen ska köpa in bostadsbaracker för tillfälligt boende istället för att anlita vandrarhem, en besparing på sex miljoner kronor.

Sverigedemokraterna har också en rad invandringskritiska punkter i sitt budgetförslag, som ett mångkulturellt bokslut och nej till fullskaliga moskéer.

SD skriver i förordet till budgeten att Norrköping har haft en "mycket negativ utveckling under lång tid" och talar om ekonomisk kollaps, socialt, kulturellt och normativt förfall, där "främmande" och "förtryckande kulturella inslag tar allt mer plats".

På fråga vad som avses nämner Olofsson och Mamkovic hedersvåld, barn som inte kommer tillbaka till skolan och bilbränder.

SD har kraftigt decimerats genom att fyra av partiets 14 platser i fullmäktige innehas av avhoppare, politiska vildar. Enligt Mamkovic är det nu "lugnt och fint" i SD:s fullmäktigegrupp.

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Susanna Beskow Norgren

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Nyheter

Norrköpingsbo vann storvinst på Triss – igen

Ishockey

Här är Vita Hästens miljonstöd: "En rimlig summa"

Fotboll

Siffrorna som avslöjar: IFK-offensiven bäst på 17 år

Nyetableringar

Nytt företag startar i Norrköping: Previdensia AB

Politik

Kina inför visumrestriktioner mot amerikaner

Visa fler