Bara V vill rädda Norrköpings välfärd!

Dessutom föreslår vi att flygplatsen läggs ner och att heltidspolitikernas löner ska sänkas med 20 000 i månaden.

Norrköpings kommun 21 oktober 2019 10:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

21 oktober ska kommunfullmäktige besluta om kommunens budget för 2020. Den styrande Kvartetten (S, C, L, KD) liksom högeroppositionen M och SD föreslår mycket stora nedskärningar i välfärden. 

Orsaken är långvariga, oansvariga statliga skattesänkningar som i huvudsak gått till de rika. Sedan 90-talet har nästan 300 miljarder lagts på skattesänkningar. En bråkdel av de pengarna skulle ha räckt för att klara dagens välfärdskris. 

I år är regeringens dyraste reform att ta bort värnskatten vilket gynnar de allra rikaste, inklusive riksdagsledamöterna själva. Samtidigt som skola, sjukvård och äldreomsorg i hela Sverige lider under hårda nedskärningar.

De högerinriktade partierna i Norrköping verkställer alltså bara sin egen riksdagspolitik. I Norrköping handlar det om minst 120 miljoner som de övriga partierna vill skära ner på välfärden bara nästa år – det motsvarar mer än 200 anställda. Allra hårdast drabbas äldreomsorgen som ska tvingas spara 66 miljoner nästa år. Kommande två år ser ännu värre ut.

Det är bara Vänsterpartiets budgetförslag som räddar välfärden i Norrköping. Vi vill satsa drygt 100 miljoner mer än Kvartetten på välfärden, och äldreomsorgen undantas helt från besparingar. Vi är det parti som står upp för de äldres rätt till en värdig äldreomsorg och varje Norrköpingsbos rätt till en väl fungerande välfärd.

Förutom att stoppa nedskärningarna föreslår vi några mindre men träffsäkra välfärdsreformer som kan bygga ett mer jämlikt Norrköping. Det handlar bland annat om:

-          30 timmar i förskolan för alla barn, även de som har arbetslösa eller föräldralediga föräldrar. Alla barn har rätt till förskolans pedagogik och sociala sammanhang.

-          Ett Hagebypaket med gratis kulturaktiviteter för unga, fritidsbank i Hageby och en stadskonstfestival.

-          Mer verksamhetspengar till Träffpunkterna. Ett första steg för att stärka denna effektiva sociala verksamhet för Norrköpings äldre.

Alla Vänsterpartiets förslag är självklart finansierade. Vi anser att överskottsmålet kan sänkas och att en del pengar behöver tas ur kommunens konjunkturfond. Åtgärderna behövs bara under en kortare period och redan 2023 når vi återigen ett stort överskott. 

Men till skillnad från de andra har vi inte genomfört brutala nedskärningar på vägen. Dessutom föreslår vi att flygplatsen läggs ner och att heltidspolitikernas löner ska sänkas med 20 000 i månaden. Alla måste dra sitt strå till stacken för att rädda Norrköpings välfärd!

 

 

Nicklas Lundström (V) oppositionsråd Anna Björkdahl (V) ersättare Kommunstyrelsen

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Fotboll

Ovisst skadeläge för IFK-stjärnorna

Fotboll

LISTA: Här är de snyggaste målen i juni

Politik

Finlands president: Det är inte mot Sverige

Norrköping

Misstänkt anlagd brand - bil totalskadad

Norrköping

Gasolbrännare brann på populära nattklubben

Visa fler