Klokt av Annika Strandhäll att stiga av

Norrköpings kommun 2 oktober 2019 05:15
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Annika Strandhäll lämnar regeringen. Ett dödsfall i familjen sätter ökad press på henne som förälder och vuxen; ett ansvar som nu inte går att förena med det krävande uppdraget som statsråd.  

Alldeles oavsett hennes familjesituation tror jag att det är bra att hon stiger av politikens ekorrhjul under en period.  Annika Strandhäll är ett av de mest lovande nytillskott som Socialdemokraterna fått på senare år. Dels och framförallt därför att det socialpolitiska fältet – där Strandhäll hade sina statsrådsuppdrag från 2014 och framåt - borde vara ett socialdemokratiskt centrum och finrum.

Nu blev det istället så att Annika Strandhäll alltmer kom att profilera sig som ett slags frontsoldat i gyttjebrottningen på sociala medier. Hon blev en onödigt, och på för ämbetet olämpliga grunder, hårt polariserande politiker. Den taffliga avsättningen av Försäkringskassans generaldirektör Ann-Marie Begler och den påföljande misstroendeomröstningen gjorde inte det politiska livet lättare för Strandhäll.  

Med både hjärta och hjärna hoppas jag att Annika Strandhäll kan landa i sin familj, bottna i sig själv och förhoppningsvis komma igen i politiska sammanhang. Hon är ännu relativt ung. Jag är övertygad om att hon kan blomma ut till en stor socialdemokratisk socialpolitiker.  

Hade jag varit Stefan Löfven  hade jag avstått från att installera ett nytt statsråd i Annika Strandhälls ställe. Regeringen är redan för stor som den är och många av statsråden är helt okända för breda medborgargrupper. Löfven borde istället försöka kraftsamla inom socialpolitiken. Här finns redan Lena Hallengren som socialminister. De sociala frågorna behöver en tung, synlig, klok och välkänd företrädare med en kraftfull portfölj.  

Stefan Löfven valde istället att befordra Ardalan Shekarabi till socialförsäkringsminister vid Lena Hallengrens sida. Det är bra för Shekarabi att byta spår efter fem år som civilminister.  Istället får Linköpings tidigare kommunalråd och före detta ordförande i kommunorganisationen SKL Lena Micko ärva Shekarabis spretiga och svårbemästrade uppdrag hos Stefan Löfven. Det blir säkert bra. Lena Micko är klok och erfaren och kan tala med kommunalråd på kommunalråds vis vilket kommer att vara en stor tillgång under kommande år. 

 

 

Widar Andersson

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Ishockey

Avslöjar: Backen kommer att spela i Vita Hästen

Fotboll

IFK får svårare att ducka för favoritsnacket nu

Fotboll

Klart: Hallenius är officiellt presenterad av IFK

Nyheter

Misshandlade sjuksköterska på Vrinnevi

Norrköping

Civilperson släckte bilbrand

Visa fler