Skolmuseum förvaras i källaren

Sedan 1970-talet förvaras samlingarna i en källare på Nyhemsskolan.

Finspångs kommun 14 oktober 2019 08:00

– Något som givetvis känns sorgligt, inte minst för en gammal skolman som jag, säger Birger Persson, före detta rektor på olika skolor i Finspång och före detta ordförande i Risinge hembygdsförening.

–  Jag minns att skolmuseet för länge sedan var inrymt på övre våningen i dåvarande Ekmanska skolan och man kunde ju hoppas att kommunen kan hitta någon liknande lämplig lokal igen för museet.

Hur pass bra är museets samlingar?

–  Jag anser att Finspångs skolmuseum är ett av Sveriges finaste skolmuseet, med stora samlingar av planscher, kartor, skolkort, skolbänkar, katedrar och till och med Auroras gamla bibel, som hon skänkte till skolan en gång i tiden.

På 1970-talet drev Risinge hembygdsförening museet, men när man slutade med det, hamnade museisamlingen på Nyhemsskolan.

Sedan gick det många år, men 2002 motionerade Gun Axelsson, (S), dåvarande ordförande i kommunfullmäktige, att skolmuseet borde skötas om och placeras, så att det blir mer tillgängligt för besökare.

Hon föreslog att barn- och utbildningsförvaltningen skulle få i uppdrag att bereda frågan om en ny placering för skolmuseet.

I sitt remissvar skrev utbildningsförvaltningen att samlingarna i skolmuseet i Finspång, har ett så stort kulturellt värde att de bör placeras i en mer tillgänglig och central lokal än den nuvarande på Nyhemsskolan.

Vidare menade förvaltningen, att det bästa alternativet vore om det fanns en centralt placerad skola av äldre modell som inte längre är i bruk, där man kunde ställa i ordning skolmuseet i en verklig och tidstypisk miljö.

Bland förslagen som poppade upp nämndes lokalen på Bruksgatan i våningen under konstföreningen, som på den tiden stod tom.

Efter två år, 2004, kom frågan om skolmuseet upp igen på ett möte med kommunfullmäktige , där Peter Fransson (C) humanistiska nämndens ordförande konstaterade att frågan om nya lokaler för Finspångs skolmuseum inte haft högsta prioritet, på grund av dålig bemanning på humanistiska förvaltningen och dessutom ansträngd ekonomi.

Sedan dess har inget nämnts om nya lokaler för skolmuseet.

– Det känns som sagt tråkigt, men man får väl ändå inte ge upp hoppet, om att vi en vacker dag kan få ett skolmuseum igen, värt namnet, säger Birger Persson.

Har du själv något lokalförslag idag?

–  Spontant skulle jag kunna tänka mig Högbyskolan, där jag för övrigt själv var studierektor en gång i tiden. Men nu är det länge sedan skolan fungerade som skola, men jag tror den kunde vara passande som skolmuseilokal.

 

 

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Sören Boström

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Finspång

Optikern: "Tjuvarna visste precis vad de skulle ta"

Finspång

Efter elbranden: Oklart när badhuset kan öppna igen

Finspång

Mordutredning läggs ner: "Den misstänkte är avliden"

Finspång

Nya lägenheter på gång på flera håll i Finspång

Finspång

Inbrott i butik – gärningsmännen flydde på mopeder

Visa fler