Även duktiga chefer kan bli av med jobbet

Arbetslösheten ökar i Östergötland, samtidigt kommer Arbetsförmedlingen ställa tydligare krav på arbetssökande

Norrköping 22 mars 2020 08:34
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

. Även duktiga chefer kan bli av med jobbet och skulle du drabbas bör du direkt skriva in dig hos Arbetsförmedlingen och följa alla deras råd.

Mycket tyder på att Sverige nu är på väg mot en konjunkturnedgång, bland annat ökar nu arbetslöshet i landet. I Östergötland var arbetslösheten 8,3 procent i januari, en ökning med 0,3 procentenheter, jämfört med januari förra året.

I en konjunkturnedgång kan även chefer och ledare bli av med sina jobb. Allt fler svenskar har i dag arbetsledande funktioner. År 2017 hade minst 376 000 personer en arbetsledande befattning, 35 000 fler än 2014.

Många chefer är i dag inte med i någon a-kassa, och står utan trygghet om de skulle förlora jobbet. Det inte alla vet är att ett medlemskap i en a-kassa går att kombinera med de inkomstförsäkringar som många fackförbund erbjuder, oavsett fack och a-kassa.

Vårt råd till alla chefer, ledare och egenföretagare är att så snart som möjligt hitta rätt a-kassa för dig. Är du med i a-kassan har du en ekonomisk grundtrygghet om du skulle bli av med jobbet.

Om du trots allt skulle drabbas är det här våra bästa tips:

1. Anmäl dig till Arbetsförmedlingen första dagen du är arbetslös. Då har du möjlighet att få ersättning redan från den dagen. Det är också viktigt för att du ska kunna behålla din sjukpenninggrundande inkomst, SGI. 

2. Kontakta din a-kassa och ansök om ersättning. Hur mycket pengar du kan få beror bland annat på hur mycket du har jobbat tidigare och om du har någon inkomstförsäkring i ett fackförbund. Din a-kassa är expert på frågor om hur mycket ersättning du kan få.

3. Läs all information från Arbetsförmedlingen. Från och med nu i vår kommer Arbetsförmedlingen vara tydligare med vilka krav som gäller för arbetssökande för att de ska ha rätt till ersättning från a-kassan. Därför behöver du läsa all information du får från Arbetsförmedlingen och följa alla råd och instruktioner.

4. Intensifiera ditt nätverkande. Avsätt gärna tid varje dag till att kontakta människor i ditt nätverk. Är du inte redan aktiv på Linkedin bör du bli det. Skriv gärna egna inlägg och kommentera andras, då syns du.

I en konjunkturnedgång kan även kompetenta chefer och ledare bli arbetslösa. Då är det viktigt att du har en ekonomisk grundtrygghet genom a-kassan. Sedan gäller det att du är aktiv för att så snabbt som möjligt skaffa nytt jobb.

 

 

Anna-Greta Gårding, chef för Ledarnas a-kassa

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Fotboll

IFK får svårare att ducka för favoritsnacket nu

Fotboll

Klart: Hallenius är officiellt presenterad av IFK

Norrköping

Misstänkt brand var kontrollerad eldning

Norrköping

43-åring åtalas för flera brott

Norrköping

24-åring åtalas för misshandel

Visa fler