Varför minskar väljarstödet för S?

Då först skulle Socialdemokraterna vinna väljargrupper som vill se en helt annan utveckling i Sverige.

Debatt 26 oktober 2019 09:15
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

När Arbetsförmedlingen behövs som allra mest, och flyktingar som fått uppehållstillstånd behöver hjälp till sitt första jobb i Sverige, läggs 132 kontor ned. Inte mindre än 4500 anställda är varslade om uppsägning på grund av att AF ska privatiseras. Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson S lät detta ske i januariöverenskommelsen, innan hon lämnade sitt uppdrag och tog ett nytt som EU-kommissionär i Bryssel. 

 

Samtidigt ser vi siffror på stigande arbetslöshet bland utlandsfödda och bland ungdomar. Nu kommer även alarmerande rapporter från 90 av 290 kommuner som signalerar underskott i budgeten. Flera av dem saknar Arbetsförmedling och tvingas ta allt större ansvar för att arbetslösa ska komma i arbete. I Filipstad, en kommun med många bidragstagare, råder motsatsförhållandet hög arbetslöshet och brist på arbetskraft. Det beror på att kommunen tagit emot många flyktingar som saknar utbildning. Nu drar kommunledningen i den “ekonomiska” nödbromsen.

 

En källa till ökad otrygghet i Sverige är brottsligheten. Samhällsutvecklingen vad gäller personrån, våldtäkter, skjutningar och sprängningar är oroväckande. Stefan Löfven S kallar samman samtliga riksdagspartier utom SD för att söka lösa problemen med den våldsamma gängbrottsligheten i Sverige. Resultatet är nedslående eftersom partierna inte kunnat enas om en gemensam  lösning av problemet. 

 

Socialdemokraterna behöver en visionär, en nytänkare som kräver omställning till en helt annan livsstil. En partiledare som visar vägen för en ny folkrörelse. En konstruktör som vill bygga ett samhälle, där människor kan leva tillsammans i ett demokratiskt, ekonomiskt och miljömässigt hållbart system. En politik som leder till att vi får starka självförsörjande lokalsamhällen. Då först skulle Socialdemokraterna vinna väljargrupper som vill se en helt annan utveckling i Sverige.


 


Ämnen du kan följa
Läs mer!

Kriminalvårdare vilade på arbetstid – får sparken

De ska utbilda blivande restaurangpersonal

Långtidsarbetslösheten dominerar i Norrköping

Norrköping fortsatt med i matchen om nytt fängelse

Arbetslösheten: "Det ser bättre ut än innan pandemin"

Visa fler