Vi får alla leva med att vara försökskaniner

Nyligen intervjuades Folkhälsomyndighetens statsepidemiolog Anders Tegnell i norsk media.

Sverige 27 mars 2020 20:18
Detta är en ledarkrönika. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Han ombads kommentera norska påståenden om att Sverige och svenskarna var "försökskaniner" i Coronasammanhang.

Coronapandemin har bland mycket annat triggat igång det traditionella smågnabbet mellan Norge och Sverige. Svenska och norska kvällstidningssajter lyckas på ett proffsigt och underhållande sätt få politiker och andra höjdare att säga saker om norrmän/svenskar som får svenskar/norrmän att replikera och vips är ett litet ordkrig igång.

Sverige och Norge har så här inledningsvis valt lite olika upplägg på sina försvarslinjer mot pandemin. Norge framstår som mer hårda med stängda gränser, skolor och förbud medan Sverige känns mer mjuka och resonerande.

Anders Tegnell förnekade inte att Sverige var en "försökskanin" precis på samma sätt som Norge också var en försökskanin.

Alla länder i världen försöker nå samma mål men med lite olika metoder. Ingen har dock något facit. I slutändan, när vi har tagit oss igenom det här, sa Anders Tegnell till den norska tidningen Verdens Gang  så "tror jeg kanskje Norge og Sverige ender opp med samme utfall uansett. Stengte skoler og grenser vil ikke avgjøre. Det som avgjør er at vi begge har et godt organisert helsevesen, og at vi har fått litt tid til å forberede oss på smittetoppen". 

Det förefaller vara ett logiskt resonemang från Anders Tegnells sida. Pandemin kommer att rulla på under några år. Inget och ingen - som inte vill bo under en sten resten av livet - kan helt undkomma viruset. Säg att det tar två år - eller kanske fem år - att få fram ett effektivt vaccin i många miljarder doser. Ska Norge med flera länder hålla sina gränser och skolor stängda i två eller fem år? Det kommer knappast att ske. 

Förmodligen kan inte heller något land undkomma några riktiga krisveckor i sjukvården då alltför många blir alltför sjuka på en och samma gång. Att då ha ett "gott helsevesen" som Sverige och Norge har är självklart en framgångsfaktor. Att vara en rik välfärdsstat är alltid en framgångsfaktor. 

Men försökskaniner är vi allihopa. Det kommer ingen undan. Det nya Coronaviruset Covid-19 vill sprida sig som det vill. Det vill inte staterna. Därför försöker staterna styra, bromsa, hindra, skjuta upp virusets framfart på olika sätt. Men "uansett" som Tegnell säger så kommer vi i slutändan att landa på ungefär samma resultat: Smittade, flockimmuna och kanske lite klokare. 

Widar Andersson

Ämnen du kan följa
Läs mer
Norrköping

Folkbladets reporter testar sig för antikroppar

Arbetsmarknad

BillerudKorsnäs söker 70-talet sommarjobbare

Smittsam sjukdom

Ytterligare åtta dödsfall i covid-19

Smittsam sjukdom

Ytterligare tre dödsfall i covid-19

Smittsam sjukdom

Kommunen jobbar hårt för att lösa semestrarna

Visa fler