Just-in-time har haft sin tid i politiken

Bristen på intensivvårdsplatser kommer att leda till en djup nedgång i svensk ekonomi och en kraftig uppgång av arbetslösheten.

Sverige 23 mars 2020 05:15
Detta är en ledarkrönika. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

När väl pandemin och viruset covid-19 klingat av ligger fältet öppet för en helt ny politisk spelplan.
Varför görs alla de åtgärder som leder till att ekonomin håller på att stanna av så gott som helt? Jo för att hålla nere kurvan med smittade. Om smittspridningen skulle gå för fort så får vi en topp som svensk sjukvård inte klarar av. Människor skulle dö utan att ens ha fått en chans på en intensivvårdsavdelning. Det finns helt enkelt inte plats.


Det är det bärande och egentligen enda argumentet för de restriktioner som införts. De allra flesta som drabbas blir inte särskilt sjuka så kunde vi bara ta hand om de allvarligare fallen så skulle pandemin kunna klaras av på en kortare tid än vad som nu är fallet.
Sverige har helt enkelt en usel beredskap för det som nu händer. Sjukvården har slimmats och det finns idag 526 ordinarie intensivvårdsplatser i hela landet. Genom att göra om operationssalar m.m. kan vården komma upp i cirka 900 platser. Detta på en befolkning på tio miljoner. Det finns heller inga beredskapslager av sjukvårdsmateriel. Just-in-timefilosofin har tagit över för att hålla nere kostnaderna.


Regionerna har bantat antalet vårdplatser det lägsta antalet per capita i hela EU. En kortsiktig vinst, men långsiktigt leder det nu till att ekonomin kraschar och vi kanske får ytterligare en halv miljon a
Det måste rimligen leda till en helt ny politisk spelplan när pandemin väl blåst över. Den liberalisering och det marknadstänkande som styrt även den offentliga sektorn sedan åtminstone början av 1980-talet kommer att ifrågasättas. Det kommer att finnas stora möjligheter för andra mer kollektiva lösningar. För starkare stat, regioner och kommuner. Det ska bli spännande att se vilka partier som kan hantera den nya situationen bäst.


I nuläget imponerar regeringen och dess samarbetspartier med sin beslutsförmåga. Paket efter paket lanseras för att så långt möjligt mildra effekterna av pandemin och mildra den ekonomiska kraschen. 
Handlingskraften under krisen står i skarp kontrast till hur det varit sedan januariavtalet väl kom på plats. Det är ingen hemlighet att ledningarna för myndigheter, regioner, kommuner, näringslivs- och fackliga organisationer varit irriterade på att så mycket gått i stå i kanslihuset. Miljö- och centerpartister är ingen bra kombination. Socialdemokraterna har suttit handlingsförlamade mitt emellan.
 

 

Anders Jonsson, inhoppande ledarskribent med lång erfarenhet från svensk media.

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Nyheter

Misshandlade sjuksköterska på Vrinnevi

Brott & Straff

Polis sköt mot bil efter misstänkt mordförsök

Brott & Straff

Sex personer brännskadade av kylarvätska

Olyckor, katastrofer

Man död efter trafikolycka i Eskilstuna

Mat & dryck

12/7: Grillat med rosmarinsky

Visa fler