Omogna ledare kan ställa till stora problem

Förra helgen var Stockholms hälso- och sjukvårdsdirektör Björn Eriksson en av flera gäster i Ekots Lördagsintervju.

Norrköping 26 mars 2020 20:20
Detta är en ledarkrönika. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Ämnet var de påfrestningar på sjukvården som det nya Coronaviruset Covid-19 orsakar. Björn Eriksson varnade för "stormen" av sjuka som skulle banka på Stockholms intensivvårdsportar redan denna helg. (Förra helgen alltså)  På onsdagskvällen såg jag Björn Eriksson i SVT: s Aktuellt studio. "Nu är stormen här", sa Björn Eriksson. 

TT: s reportrar kastade sig på telefonerna för att få en kommentar av statsepidemiologen Anders Tegnell som tidigare på dagen karaktäriserat Coronaläget som stabilt. Reporterinstinkten var klockren. Här fanns en konflikt i nuets stora fråga: Storm eller stabilt; vad är det som gäller egentligen?"

Vi människor är som vi är. Somliga av oss lockas av stormen i samhällsfrågor. Andra av oss dras hellre mot sunnanvinden. Så fort jag hörde Björn Eriksson i Ekot förra helgen så förstod jag att han var en Stormmänniska. Eftersom jag är mer av en Sunnanvindperson så kände jag hur jag reste ragg där invid radioapparaten. På motsvarande sätt ser jag hur "Storm människor "blir smått skogstokiga inför Anders Tegnells sunnanvindsprosa. 

De här personlighetsdragen vi bär med oss spelar stor roll för hur vi uppfattar verkligheterna. Självkännedom och egodistans är viktigt för oss alla. För människor i beslutsställning är det helt avgörande att de har tillräckligt med mognad och självinsikter för att i kristider inte förväxla sig själv med verkligheterna.

Den omogne som har börjat använda storm och tsunami för att beskriva läget kommer med stor sannolikhet att i jakt på omedveten självbekräftelse, fortsätta att tala om storm och tsunami. Omvänt gäller naturligtvis det samma för stabilitetssökande sunnanvindsmänniskor i maktpositioner. 

Det gäller kort sagt att vara misstänksam mot sina känslor. Ett öppet sinnelag, största möjliga prestigelöshet och extra stort intresse för kunskaper och fakta som går på tvärs mot ens känslor är bra medicin. 

Kloka och mogna ledare strävar i alla osäkra lägen - det vill säga i de flesta lägen - efter att gardera sig mot både storm och sunnanvind:  "Med den information jag just nu har...." "Min bild är att - men den kan komma att ändras..." 

Stormmänniskorna vill ha dramatik och stora gester. Sunnanvindsmänniskorna vill ha balans och eftertanke. Det är omöjligt att vinna oss alla. Men genom att hålla öppet för alla väder är det däremot fullt möjligt att få respekt och förståelse från de allra flesta. 

Widar Andersson

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Norrköping

Lägenhetsbrand i Navestad

Norrköping

Nu rullar tågen mot Flemingsberg igen

Norrköping

Ko-lugnt ärende för polisen i Navestad

Smittsam sjukdom

Endast en till smittad i länet

Ishockey

Jonathan Ericsson om ✔Framtiden ✔NHL-åren ✔Vita Hästen

Visa fler