Morris öga förstördes under trimningen

Mitt under trimningen fick Charlotta Bruhammar samtalet ingen hundägare vill få: "Det har hänt något med din hunds öga".

Norrköpings kommun 18 september 2019 06:45

Charlotta Bruhammar brukar regelbundet klippa sin femåriga hund Morris, en korsning mellan shih tzu och toypudel, antingen själv eller på hundvårdssalong. När Morris lämnades för klippning i maj hände det otänkbara. Efter 45 minuter ringde ägaren från salongen Morris lämnats in på och sade att Charlotta måste komma dit: "Det har hänt något med Morris öga".

 

När hon kommer dit ser hon att Morris ena öga buktar ut rejält.

– Jag ringer min sambo och så ringde vi till veterinären. När vi kommer fram till djursjukhuset i Valla tar de in oss direkt och säger att "det här ögat går inte att rädda", berättar Charlotta.

Veterinären konsulterade även en annan veterinär, som är expert på området, men fick samma besked därifrån: Det går inte att göra något.

 

Redan innan de lämnade hundvårdssalongen frågade de innehavaren som klippt Morris om något hänt? Enligt Charlotta ska de ha fått till svar att Morris varit lugn och att allt gått bra, varpå det här med ögat plötsligt hände.

– Plattnosade hundar, typ Mops, råkar lättare ut för denna typ av skada som kallas bulbprolaps. Men inte utan att det föregåtts av någon typ av trauma, till exempel extrem stress, hundslagsmål eller ett kraftigt tag i nackskinnet. Detta intygas av de veterinärer som behandlat och opererat bort Morris öga. Vi har även konsulterat en ögonspecialist med 35 års erfarenhet och hon har aldrig stött på att en bulbprolaps hänt utan anledning, säger Charlotta.

 

Det är nu fyra månader sedan händelsen. Men fortfarande är Morris orolig och rädd i olika situationer. 

– Vi har märkt att den största skadan inte är det förlorade ögat, utan den psykiska. Vi kan inte längre duscha hans tassar, han går till anfall mot handduschen och det är stora problem vid all typ pälsvård. Vi har konsulterat en hundpsykolog för att på bästa sätt hjälpa Morris att må bra igen, och att kunna hantera honom pälsvårdsmässigt. Vi arbetar oss framåt med myrsteg, säger Charlotta.

Genom att gå ut med det här i tidningen vill hon upplysa andra som lämnar in sina hundar för klippning/trimning om att det inte finns någon kontroll av hundvårdssalonger. 

– Hundar är rättslösa så länge salongsinnehavaren inte tar på sig ansvar, något som hänt i det här fallet. Den här salongen har en ansvarsförsäkring, vilket innebär att Morris klassas som en sak. Handläggaren som hanterar ansvarsförsäkringar sakskador har dock valt att inte lyssna på experterna och neka ersättning, något vi överklagat, säger Charlotta.

 

Morris hundförsäkring har tagit en stor del av kostnaden för Morris skada, men Charlotta och hennes sambo har själva gjort stora utlägg för självrisker och nedsövning för att kunna klippa Morris. 

– Vi har också varit tvungna att utöka Morris försäkring rejält då operation och behandling nästan gick upp till maxbeloppet för veterinärvård för ett år, och vi absolut inte kan tänka oss att riskera att inte ha försäkring om han skulle bli sjuk. Vi skulle gladeligen betala vad som helst för att få tillbaka den Morris vi hade innan skadan, säger Charlotta och avslutar:

–  Vi kommer aldrig lämna in Morris någonstans utan att i så fall kräva att få stanna kvar och titta. Det som hände vår Morris, kan hända din hund också.

Bulbprolaps

Är ett tillstånd när ögat trycks ut ur ögonhålan. Detta sker vanligast för trubbnosiga hundar.

Kan inträffa vid bråk med andra hundar, trauma, våld mot ögat eller att hunden får en smäll i bakhuvudet. 

Om detta händer behövs akut vård. Ibland kan ögat sättas tillbaka på plats, i andra fall behöver ögat opereras bort.

I de flesta fall blir dock ögat blint och det krävs många gånger livslång behandling i form av ögondroppar.

Källa: Veterinär Göteborg, Aros Veterinärcentrum, Anicuras Veterinärer.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Carolina Nilsson

Ämnen du kan följa
Läs mer
Krönika

Ibland hjälper det inte att springa för livet

Krönika

Hästen med en fot i graven

Krönika

Det är ingen rättighet att ha häst

Nyheter

Hade inflammation i huden och bägge öronen

Nyheter

Kattägare varnar varandra om råttgiftet

Visa fler