Skotten kan vara provskjutningar

Ljuden som tros vara skottlossningar som anmäldes till polisen i söndags kan, ha kommit från kriminella som provskjutit vapen i Vrinneviskogen.

Norrköpings kommun 23 oktober 2019 20:00

Det menar en person med god insyn i de kriminellas vapenhantering, som menar att det inte är något nytt att Vrinneviskogen används för att testa funktionsdugligheten vid exempelvis vapenförsäljningar.

Men polisen vill inte bekräfta den teorin i nuläget.

– Jag kan inte kommentera ärendet, men det är en självklarhet att den aspekten har slagit oss, säger Calle Jerrhage, förundersökningsledare vid polisens avdelning för grova brott i Norrköping.

Den grupp som tidigare fått viss förstärkning efter de skottlossningar som skedde i Norrköpings i somras, i Vasaparken och kring Stortorget, har inkluderat helgens misstänkta skottlossning i sitt arbete för at se om det eventuellt kan leda fram mot en misstänkt.

– De jobbar, som vi säger, brett, säger Calle Jerrhage.

Hur stor den gruppen är vill inte polisen berätta, inte heller vilka som ingår i den förutom då att det handlar om poliser som jobbar inom avdelningen för grova brott.

Förutom att Vrinneviskogen är lättillgängligt från flera håll, finns det platser i skogen som dämpar ljudet av skottlossning.

– Ingen vill bli upptäckt, och här finns relativt skyddade områden dit det lätt går att ta sig med exempelvis moped. Man stoppar ner både vapen och nåt att sikta på, som en pet-flaska eller en burk i en ryggsäck och så åker man hit. Visar upp vapnet, provskjuter och säljer eller köper.

I Malmö har det länge varit känt att kriminella använder källare, garage och skyddsrum för att provskjuta vapen. Något som inte tycks förekomma i Norrköping. Hittills i alla fall.

Och i alla fall inte vad man på det kommunala bostadsbolaget Hyresbostäder känner till.

–  Det var inget jag har hört talas om även om allt inte når mig, säger Lars Löfgren, marknadsansvarig på Hyresbostäder.

Det är heller ingenting som säkerhetsansvarig känner till.

– Inte heller han har set något som kan tyda på att det skjuts med vapen i våra utrymmen och det är heller ingen annan som har anmält någon sådan misstanke, säger Lars Löfgren.

 

I somras, kvart i sju en  fredagskvällen inkom ett larm till polisen om skottlossning mitt i Vasaparken. Ingen kom till skada, trots att många personer befann sig vid lekplatsen vid tillfället. 

Några dagar senare spärrades flera platser i närheten av Stortorget av efter larm om skottlossning och två personer setts åka iväg på en motorcykel.

Ingen person är misstänkt för någon av skottlossningarna.

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Åsa Hanell

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Fotboll

Här är IFK:s exakta speldagar i sommar

Fotboll

Mitov Nilsson om fiaskostarten: "Helt sjukt"

Norrköping

Beskedet: Kulturnatten blir en vecka lång

Fotboll

IFK:s stjärntrio tävlar om fint pris – skriver historia

Rättspsykiatrisk vård

Mamman led inte av någon psykisk störning

Visa fler