Teater Pelikanen med fars för de minsta

Teater Pelikanen har byggt den nya föreställningen "Musen Märta bygger bo" runt musiken istället för tvärtom.

Norrköpings kommun 22 september 2019 10:00

Det är en stund kvar innan barnen från Mariagårdens och Tallgårdens förskolor kommer till Teater Bråddgatan 34 för att agera provpublik för Teater Pelikanens nya föreställning Musen Märta bygger bo –  i logen hjälper skådespelaren Eva Carlsson till med att sminka Marcho Marchev till att likna en docka.

– Vi får se hur den här sminkningen fungerar, så inte barnen blir rädda, säger Marcho som var osminkad dagen innan då man gjorde en testföreställning för barn från 1,5 till 3 år.

– Idag är det tre till femåringar.

Det är ganska hektiskt just nu för Teater Pelikanen: efter föreställningen ska man iväg till invigningen av Kunskapens hus i Klockaretorpet innan man på kvällen sätter sig i bilen och åker till Arvika och Karlstad för uppträdanden. Premiären av denna föreställning sker på söndag (22 september) och dagarna därefter inriktar barnteatergruppen sig på satsningen barnscen Bubblan som kommer att ha tillgång till en egen scen i Mirum under hösten.

Den nya föreställningen Musen Märta bygger bo har ett tydligt fokus på musik, kanske då särskilt från den klassiska världen: här förekommer musik av kompositörer som Mozart, Strauss, Satie och andra.

– Vi har byggt föreställningen utifrån musiken, bland annat Humlans flykt, Baby elephant walk, Pink panther och några andra, säger Eva Carlsson.

– Efter föreställningen har vi lite rörelselekar till musik med barnen och sedan kan man ju fortsätta att leka till den klassiska musiken ute på förskolorna.

På söndag sker alltså den egentliga premiären och fram till dess ska scenografin (av Benita Bergfeldt Löfgren och Ebba Bergfeldt Löfgren) vara helt klar – även om det mesta verkar nog genomarbetat för Folkbladets utsända.

Så kommer de två förskoleklasserna och sätter sig tillrätta på den rosa kuddfyllda filten framför scenen. Musiken startar och sakta börjar Musen Märta bygga upp sitt hem. Barnen är engagerade, pekar och vill hjälpa till när plötsligt Märtas boll försvinner –  inga barn reagerar på Marchos sminkning. Efteråt får barnen komma fram och leka med bollarna och det blir också rörelser till musiken.

Som barnteatergrupp får man bolla mellan en mängd föreställningar: den närmaste tiden varvar man mellan musen Märta, Sol-ägget, Molly Blom med flera uppsättningar.

– Molly Blom till exempel hade premiär 2004 så de lever länge, jag brukar säga att vi ger bra valuta för kulturpengarna, skrattar Eva Carlsson.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Patrik Selsfors

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Fotboll

Här är IFK:s exakta speldagar i sommar

Fotboll

Mitov Nilsson om fiaskostarten: "Helt sjukt"

Norrköping

Beskedet: Kulturnatten blir en vecka lång

Fotboll

IFK:s stjärntrio tävlar om fint pris – skriver historia

Rättspsykiatrisk vård

Mamman led inte av någon psykisk störning

Visa fler