Vattenproblem i S:t Anna och Bottna

Kommunen rekommenderar kokning av det kommunala vattnet i centrala S:t Anna samt Bottna och har ställt ut vattentankar bå bägge platserna.

Sankt Anna 17 september 2019 09:20

VA-enheten i Söderköpings kommun har gått ut med en varning på sin hemsida. Man misstänker att det kommunala vattnet i Sankt Anna (närmare bestämt området vid skolan och kyrkan) samt i Bottna kan innehålla bakterier. 

– Det är under den ordinarie provtagningen som görs kontinuerligt som det upptäckts av labbet att det kan finnas bakterier i vattnet, berättar Theres Stark, chef för VA-enheten.

– När vi får sådana indikationer går vi alltid ut med kokningsrekommendation till de som berörs. Parallellt med detta har vi också ställt ut vattentankar vid Sankt Anna skola samt Bottna brandstation.

Det handlar om två mindre vattenverk i Sankt Anna och Bottna.

– Vi har aldrig haft några problem med dessa förut men nu tittar vi på att sätta in UV-ljus i dessa, de dödar bakterier, säger Theres Stark som tillägger att man nu väntar på provresultaten från labbet som kommer att klargöra bakteriehalten.

– De kan komma någon gång de närmaste dagarna men kokningsrekommendationen kvarstår veckan ut, vi går ut med information så fort vi har den.

När det gäller kokningsrekommendationen ska man koka upp dricksvattnet i kastrull eller vattenkokare. Enligt kommunens rekommendationer ska sedan dricksvattnet förvaras i en väl rengjord behållare i rumstemperatur eller kallare. Allt vatten som ska användas i matlagning, drickas eller till tandborstning ska kokas. 

Sammantaget handlar det om cirka 40 fastigheter som berörs i dessa bägge områden.

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Patrik Selsfors

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Renovering & restaurering

Den unika byggnaden lockar nyfikna

Söderköping

Tre personer smet från trafikolyckan på E22:an

Valdemarsvik

Två olyckor på E22:an – trafiken återställd

Finspång

Trafiken återställd efter olycka på väg 51

Finspång

Bilförare smet efter olycka med moped

Visa fler