Ruiner och landskap på Konstforum

Kraftfulla oljemålningar av antika ruiner i Syrien, ruiner som delvis förstörts av IS. Jakob Anckarsvärd ställer ut på Konstforum.

Norrköpings kommun 27 september 2019 14:00

"Ruiner i ruiner – och andra landskap". Så kallar Jakob Anckarsvärd sin utställning på Konstforum.

Jakob Anckarsvärd, 47, bor i Stockholm, men har släkt i Norrköping och bodde en kort tid som barn i Linköping.

– Om du vill kan jag slå på östgötskan, säger han.

Jakob Anckarsvärd är utbildad på konstskola i Glasgow och i Stockholm. Han är en flitig utställare, men det är första gången han ställer ut i Norrköping.

Han målar i olja på pannå, då han gillar motståndet mot träytan. Han beskriver sin stil som expressiv, med en färgskala hämtade från romantiken, dramatiska kontrastfärger.

Allt han visar på Konstforum är målat i närtid, under något år. Några målningar är så nya att man fortfarande känner doften av oljefärgen.

Flera av målningarna är inspirerade av fotografier av ruiner i världsarvet Palmyra i Syrien, romerska ruiner som på nytt blivit ruiner efter krig och terror.

Ruiner kan stå för förgänglighet och tid, att inget är beständigt. I det här fallet vill Anckarsvärd också påminna om kopplingen till Europa, att vi har samma kulturhistoria, "vi och de nyanlända i Sverige".

– Det är inget vi och dom, säger han.

Under arbetet med målningarna bjöd han in nyanlända från Syrien till lunch via appen "Welcome".

Anckarsvärd talar också om det vackra i ruinlandskapet, och att det mesta faktiskt överlevt terrorn.

Han har också inspirerats mycket av landskapsmålaren John Constable, som levde för 200 år sedan, och som förknippas med romantiken.

– I hans engelska landskap hittar man också ruiner, och till och med romerska ruiner, eller kopior. På 1800-talet skulle man ha en gammal ruin på sitt gods.

Jakob Anckarsvärd kallar sig också själv landskapsmålare, men hans målningar har ofta, men inte alltid, en politisk underton.

Han berättar om hur han gjort ruinmålningar i Visby, baserade på en förfaders målningar, 200 år tidigare.

– Det som var fascinerande med de målningarna var att det fanns romer utanför ruinerna, och det gjorde det även i mina. När jag gick runt i Visby var de där, enda skillnaden var att de sitter på kartonger och Ikeapåsar, säger Jakob Anckarsvärd.

Flera målningar på Konstforum, inspirerade av Constable, har en naturromantisk utgångspunkt, med en ny färgskala och ett modernt uttryck.

Utställningen visas på Konstforum i Norrköping från den 28 september till den 13 oktober.

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa
Läs mer!

Rebeller i en mansdominerad konstvärld

Erbjuder verk av Vilks som donation till Konstmuseet

Ställer ut tillsammans: "Jobbar lite med samma saker"

Naturen som en grön tråd vid konstsvep på gallerier

Vardagslivet och konsten i "All denna jävla lycka"

Visa fler