Hysteri och slöseri är i den andra ringhörnan

På allt fler avgångar med bokade sittplatser hos SJ behöver man numera inte visa någon biljett förutsatt att man sitter på sin plats.

Norrköping 8 mars 2020 20:00
Detta är en ledarkrönika. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

SJ drar nytta av digitaliseringen. Budskapet i högtalarna är att: "Vi har all kunskap om din resa som vi behöver så du kan sitta lugnt tillbakalutad och njuta av resan". SJ ombordpersonal kan koncentrera sig på service och på att hantera de enstaka passagerare som det krånglar för.

SJ är en fin sinnebild för den kanske starkaste svenska värderingen vi har: Lagom. I Lagom finns inbyggt en grundläggande framgångsfaktor för det svenska samhällsbygget; nämligen rationalitet. Överdrifter och hysteri för mycket sällan något gott med sig och bör därför hållas kort. "Lagom" är en tung svensk värdering som det är värt att strida för. Det är lite tråkigt och trist och präktigt förnuftigt och en smula känslofattigt. Vilket är precis i sin ordning. Samhällsbygget bör framförallt kännetecknas av stabil förutsägbarhet, kunskap, vardagsfunktionalitet och av lite halvtråkiga blanketter. Tjoet, stimmet, hejet, känslostormarna och de sprakande visionerna kan i ett sådant samhälle reserveras för privatlivets utsvävningar. 

Statliga myndigheter spelar mycket viktiga roller i Sverige. De ska sköta sina åtaganden med oväld och självständighet och utan att ta direkta instruktioner i sakfrågor från politiken. Folkhälsomyndigheten går nu en hård strid för vårt svenska Lagom. Generaldirektören Johan Carlson medverkade i Ekots Lördagsintervju i helgen. Han stred lugnt och tålmodigt för statens järnvägars koncept. Det vill säga försöka ha full koll på de problematiska personerna i Coronasaken och att låta bli att slösa samhällsresurser på de oproblematiska.

Lagom har det inte lätt mot hysterin. Ungefär 200-250 personer i Sverige är smittade av Corona. Enligt uppgift har ingen dött och ingen är sjuk. Att en stor statlig mediasajt som Sveriges Radio domineras av 14 nyhetsflashar om Corona (8/3) är kort sagt inte förtroendefullt. De stora privata mediehusen är inte bättre. De öser på som vore det en dödlig farsot vi drabbats av. 

Självklart ska Folkhälsomyndighetens agerande och beslut granskas kritiskt. Statliga myndigheter kan gå helt i drickat, det vet vi. Socialstyrelsen tappade lagomförnuftet helt när det gäller de apatiska barnen. Migrationsverkets ledning uppträdde som aktivister istället för att stå fast vid Lagom när invandringen exploderade. Folkhälsomyndigheten kanske också kraschar? Intill den dagen när och om vi hamnar där så har Folkhälsomyndigheten mitt fulla stöd. Lagom är Sverige. Vi ska vara rädda om Sverige. 

Widar Andersson

Ämnen du kan följa
Läs mer
Politik

Karlsson kan bli av med sin post

Norrköping

"Vi har ägnat för mycket tid åt maktspel"

Finspång

50-tal träd måste fällas – angripna av skadedjuren

Vikbolandet

Inviger nytt typhus på Skenäsanstalten

Nyheter

Skräpigt värre på flera platser i stan

Visa fler