De skapar manifestation för Esmeralda

På söndag eftermiddag tänds ljus för Esmeralda, såväl i Norrköping som i många andra städer runt om i Sverige.

Norrköping 30 september 2020 08:00

Bakom initiativet står AnnaNova Gylling Linder, som är uppvuxen i Linköping men som sedan flera år bor och jobbar i Stockholm. Att Esmeralda hittats död i lägenheten i Norrköping i slutet av januari, var för henne okänt fram till mitten av mars, när hon började läsa om coronapandemin på nätet.

– Jag är en väldigt känslig person när det kommer till barn som far illa. Sedan jag själv fick barn, jag har tvillingar som är fyra år, har jag blivit fullständigt hudlös när det gäller barn. När Alan spolades upp på stranden (den 2 september 2015 reds anm) var det dödsstöten för att orka läsa nyheter. Så jag slutade.

Eftersom hon jobbar på onkologen på Södersjukhuset, kände hon ett behov av att uppdatera sig kring corona när smittan tog fart i mars. Det var då hon snappade upp nyheten om Esmeralda.

– Då såg jag en bild på Esmeralda, eller om det var Melinda (familjehemsmamman reds anm). Då var det ju ännu inte helt specificerat vad som hänt, mer än att hon hittats död. Jag tog så fruktansvärt illa vid mig. På något sätt kunde jag inte bara veta lite, så jag började efterforska och läste allt som fanns, säger hon och fortsätter:

– När man fick veta vad som hänt brast tillvaron. Jag bröt ihop och grät och grät. Jag kunde inte hålla ihop mig själv. Hur ska man orka leva i en värld där sådant här händer?

 

En dag när hon grät på jobbet tänkte hon: Ska jag gå och snyfta? Vi var ju inte ens bekanta. Nu får det fan vara nog! 

– Då kom jag på att jag ville ge något, tända ett ljus, hålla en manifestation. Jag förstod att det var många som berördes, vissa hade till och med blivit sjukskrivna, så vi är många som har hjärtan som blöder för det här. 

Hon startade facebookgruppen "Brinn för Esmeralda". På ett par dygn hade gruppen 1 000 medlemmar. Efter två månader cirka 23 000. 

– Det var så många som var ensamma i sin sorg, men genom gruppen kan vi stötta varandra. Sådana som inte hade en relation till Esmeralda, som gick runt och led. En destruktiv sorg. Jag ville samla alla de här människorna och göra något vackert för Esmeralda, att plocka fram goda bitar i stället för ilska och vanmakt. Gruppen har blivit som en terapi för oss.

På söndag är det dags för en ljusmanifestation för Esmeralda. I 14 städer runt om i landet från norr till söder kommer gruppens medlemmar tända ljus för Esmeralda. En kärngrupp på fem-sex personer styr arbetet, samtidigt som det finns volontärer i varje stad. AnnaNova Gylling Linder trodde aldrig att det skulle bli så stort och att manifestationen skulle spridas till så många städer.

– Det visar att det behövs. Det blir som terapi, att man gör något.

 

Under de två månaderna som gruppen funnits har den bytt namn till "Brinn för barnen". 

– Det finns så många barn som är utsatta.

Framåt kan AnnaNova Gylling Linder se att det kan bli fler manifestationer. Men på söndag är det fokus på Esmeralda. Corona ställer till det, och maxantalet som får vara med på varje manifestation är 50 personer. Hon hoppas dock att de som vill ska kunna cirkulera runt på de platser manifestationerna hålls.

– Man kan tända ett ljus ändå. Det är öppna ytor vi är på, säger hon.

Manifestationen i Norrköping kommer att hållas i Hörsalsparken i klockan 17 på söndag. Arrangörer här i stan är Mathilda Johansson, Zanna Sköldborg och Malva Sköldborg.

– Det måste bli en förändring i lagstiftningen för de här barnen. Vi slutar inte förrän det sker, säger de.

Esmeralda

Treåriga Esmeralda hittades död i en lägenhet i Norrköping i slutet av januari.

Fallet har berört ett helt land och på söndag genomförs en ljusmanifestation för henne i 14 städer.

I Norrköping hålls den i Hörsalsparken klockan 17.

Initiativtagare är AnnaNova Gylling Linder, som är uppvuxen i Linköping men som sedan flera år bor i Stockholm. Hon berördes djupt av flickans öde och hennes facebookgrupp "Brinn för barnen" visar att hon inte är ensam. Gruppen har 23 000 medlemmar.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa
Läs mer!

Widar Andersson: Konsten att ständigt vara på väg ingenstans

Jul

Lyser upp stan för ljus och hopp i mörkret

Demonstration

Ljusen brann mot antisemitism och rasism