Viruset tar inte kål på de tunga samhällsproblemen

Påskharen i skepnad av Kantar Sifos opinionschef Toivo Sjörén kom sent på skärtorsdagen med ett rejält påskägg till Socialdemokraterna.

Norrköping 11 april 2020 06:15
Detta är en ledarkrönika. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Coronaeffekten visar sig enligt Sifo vara rekordstark. Upp nästan sju procentenheter sedan Sifo-mätningen i mars.  Även Moderaterna ökar något och närmar sig tjugo procent. Toivo Sjörén säger i en kommentar att  "Coronakrisen flyttar debatten från lag och ordning och invandring till sjukvård och ekonomi. Ekonomi är frågor som både S och M är starka i. Lägg därtill oro för stor arbetslöshet bland många."

Sverigedemokraterna tappar klart till både S och M. Partiet ligger dock fortfarande kvar över sitt valresultat 2018 och samlar drygt 19 procent i mätningen. För övriga partier är skärtorsdagens opinionsmätning en mer renodlat dyster läsning.

I princip alla partier tappar väljare till S; och många till M. 

I kriser sluter människor upp krig de som leder landet och som visar sig kunna ta ansvar på ett bra sätt. Statsminister Stefan Löfven slog igenom med sitt "folkvett" och de tre ledande krisstatsråden Lena Hallengren, Mikael Damberg och Magdalena Andersson har skött sig med den äran.

Coronaeffekten i opinionen kommer att klinga av, säger Toivo Sjörén. Men det som sannolikt kommer att hålla i sig är att vi nog kan: "förutse en förändrad politisk agenda som gynnar M och S. Brottslighet och invandringsfrågorna försvinner förstås inte men balansen ändras ändå." Så är det säkert.

Det är dock politiskt livsfarligt att tro att detta skulle underlätta hanteringen av Sveriges invandrings/integrationsrelaterade problem. Sannolikt gäller det motsatta. I tider som vi har haft under många år bakåt i tiden har den ekonomiska tillväxten varit mycket gynnsam och för de allra flesta med någorlunda ordning på livet har den personliga standarden höjts - side by side med gängmord, hedersvåld, skyhög arbetslöshet i invandrargrupper, bostadsbrist och stigande otrygghet. 

I ett samhällsläge där arbetslösheten stiger snabbt, där statsskulden har ökat raskt, där konkurser och kraschade familjeföretag blir en växande del av samhällsberättelsen, där socialbidragen tär hårt på kommunernas finanser samtidigt som skatteintäkterna minskar; i en sådan situation är det än viktigare att se till att hålla ordning på invandringspolitiken. Ett bra sätt att hålla ordning är en stram och reglerad invandring som inte utgör ett eget ämne utan är en självklar del av socialdemokraternas ekonomiska och sociala politik. 

 

Widar Andersson

Ämnen du kan följa
Widar Ledare
Krönika

Det blir inte så bra och inte så dåligt som många tror

Krönika

Det bästa sättet att bli vald till statsminister

Krönika

De stora partierna behöver ta sitt ansvar igen

Krönika

Lena Hallengren behöver bättre partners i politiken

Krönika

Post-Corona blir nog ingen liberal hejsansvejsanfest

Visa fler
Läs mer!
Norrköping

Utesluten ur SD: "Är med i Alternativ för Sverige"

Norrköping

M: Pengarna borde ha gått till demensvården

Norrköping

Allt tyder på att Kvartetten backar om flyttkravet

Norrköping

Planen för området mellan Fiskeby och Pryssgården

Norrköping

Överklagar detaljplan – oro för sprickor i kyrka

Visa fler