Tänd ett extra ljus på julafton

Sverige är inte bara dalahästar. Stephen Kings multiverse öppnar sig igen och Orup vill inte bli personlig.

Sverige 25 oktober 2019 06:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

"Så mycket bättre" jubilerar den här säsongen och därför har producenterna tagit sig friheten att ändra om i formatet. Det är inte längre en specifik person som hyllas per dag/avsnitt. Det gör förstås musiken mer varierad men också samtalen mindre personliga. Roligast hittills i år är Orup som pratar om att han inte är där för att vara personlig. Han är där för att vara musiker - och för att ingen ska tro att han inte fick frågan.

Igår hade andra säsongen av "Castle Rock" premiär i USA. Det är HBO Nordic som har sändningsrättigheterna i Sverige och de visar den nya säsongen med start idag.

Den här säsongen ska det handla om brorsdottern till huvudpersonen i klassikern "The Shining". Men det lär inte vara den enda referensen till Stephen Kings verk så för fansen gäller det att hålla ögon och öron öppna.  

På söndag är den amerikanska invasionen här. Eller, ja, årets säsong av "Allt för Sverige" i alla fall. En ny grupp amerikaner ska få lära känna Sverige och sitt ursprung under Anders Lundins ledning.

Reglerna för att få vara med är att man har svenskt ursprung och att man aldrig har varit i Sverige tidigare. Det gör att en hel del av de svenskamerikaner som samlas i släktforskningsgrupper på facebook inte har en chans. Många har nämligen redan varit här, köpt på sig dalahästar, tittat på fäderneskyrkan, köpt kurbitsmålade dörrskyltar på loppis och förundrats över vårt näst intill kontantfria samhälle. De verkar inte få någon fördjupad bild av Sverige utan det är fortfarande en fråga om var man hittar souvenirer till bra pris och hur vackert det är på svensk landsbygd. Det som gör "Allt för Sverige" så bra är de folkbildande inslagen som inte bara ger deltagarna utan även oss moderna svenskar fler bilder av Sverige nu och då. Sverige är inte bara hungersnöd och emigration - eller funkis och ikea.

På måndag är "Vår tid är nu" (SVT) tillbaka och familjen Löwander har en ny generation som när det blir 1970-tal vill förändra världen. Det här är den tredje och avslutande säsongen av familjesagan.  

På sistone har två tv-personligheter som flätats in i det svenska julfirandet gått ur tiden. Arne Weise - som får många är julaftons-tv personifierad - och Bengt Feldreich som är berättarrösten som guidar tittarna genom Disneys julaftonsprogram. Både har satt ett stort kulturellt avtryck och i år bör ett extra ljus tändas på julafton för dessa två herrar.

Veckans

Hiss: "A million little things" (CMore) är en mycket bra ensamble-serie där livet är komplicerat men det ändå alltid.finns värme  

Diss: Att det bara blir tre säsongen av "Vår tid är nu".  

 

 

Erika Wiman Snäll

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Fastighetsaffärer

46-åring ny ägare till tomten på Onsorgsmarken Skogslund i Skärblacka

Nyetableringar

H Larsson Service AB - nytt företag startar i Finspång

Hälsa och sjukvård

Brister upptäckta i covid-testning i Blekinge

Hälsa och sjukvård

Nio nya dödsfall med bekräftad covid-19

Friidrott

Duplantis tuffa sommar: "Inte redo"

Visa fler