Curva Nordahl Allt det här med unga män, alkohol, droger, bengaler, masker, våld och fotboll känns som en seg, seg soppa som aldrig tycks bli uppäten eller uthälld. Justitieministrar, lagkaptener, huliganutredare, polisstrategier, klubbordföranden och medieinslag kommer och går men problemen består.

Det senaste kapitlet i historien är att det från och med 1 mars i år finns nya lagar på plats. Det kan numera ge böter eller fängelse att helt eller delvis maskera sitt ansikte på en idrottsarena. Det är nu även uttryckligen olagligt att utan tillstånd använda bengaler och annan pyroteknik på läktarna. I söndags 2 april sattes det nya lagstödet på sitt första prov på Östgötaporten i Norrköping där IFK Norrköping och Hammarby spelade mot varandra. Det gick väl inget vidare för de nya lagarna. Ingen tycktes bry sig det minsta. En grupp unga män på Curva Nordahl maskerade sig plötsligt och tände därefter bengaler utan att någon greps för de övertydliga lagbrotten.

Mer att läsa: Vad gjorde alla poliser där?

I går kväll bjöd Peking Fanz in till möte i sin klubblokal för att ansikte mot ansikte diskutera igenom vad som hänt, vilka som har ansvaret och hur man ska gå vidare. Jag hade tänkt vara med på mötet och skriva den här krönikan från mötet. Enligt Peking Fanz ordförande Michael Kihlman var dock inte mötet öppet för media. Den aktiva och hängivna supporterklubben gör givetvis som de vill med sina möten. Det är trots allt inga makthavare eller skurkar vi talar om; utan en förening där styrelsen och många fler lägger hur många ideella timmar av sina liv som helst på att stötta IFK Norrköping i vått och torrt. En förening som genom sitt sjungande och på klackars vis kommenterande på Curva Nordahl har förädlat och höjt underhållningsvärdet på IFK: s hemmamatcher.

Dagarna efter söndagens lagbrottsutbrott på Östgötaporten har dock kännetecknats av en mycket olustig "kurragömmalek" som NT: s chefredaktör Mats Willner och ledarskribent Hans Stigsson träffande lät orden falla i en mycket läsvärd artikel i konkurrentbladet i går. Willner och Stigsson pekade på den utbredda tendensen att skylla ifrån sig och/eller hänvisa till andra. Vare sig IFK Norrköping, polisen eller Peking Fanz visade direkt någon iver att ta ansvar för det inträffade.

Därför är jag väldigt positiv till Peking Fanz initiativ att kalla till ett möte där supporterklubbens medlemmar, polisen och IFK Norrköping sätter sig i samma lokal och förhoppningsvis talar igenom saker och ting ordentligt. Vill det sig riktigt väl så kan kanske gårdagskvällens möte vara början på slutet för den lilla klicken av våldsamma unga män som nästlar sig in på Östgötaporten för att leva ut sina aggressioner och förstöra för oss andra.

Det finns anledning att se allvarligt på frågan. En klubb kan - likt AIK Fotboll för några år sedan - mer eller mindre tas som gisslan av hårdföra aktivister. Utöver att sprida hat på läktarna och hota misshagliga spelare och tränare i den egna klubben så tog de sig in i klubbens styrelse och ledning. Rädslan för den egna fanssvansen kan breda ut sig även i och runt IFK Norrköping. Människor kan börja skrämmas till tystnad. Det vore djupt tragiskt.

Peking Fanz gör därför helt rätt när de istället för tystnad och lurpassande vill att människor ska tala rakt och direkt med varandra. Soppan kanske kan hällas ut? Några inslag i lösningen är mycket viktiga. Polisen behöver visa att lagarna gäller på Östgötaporten. Skyldiga ska lagföras och stängas av från arenan. Curva Nordahl ska inte bli en "no-go-area" för ordningsmakten. Att kritisera polisen för att de agerade på läktaren är i grunden befängt.