Det är årets tuffaste utmaning som står för dörren, eller i alla fall en av de tuffaste. GudmundurThorarinsson missar inte gärna söndagens bortamatch mot mästarna Malmö, men det kan bli så.

Den isländske mittfältaren åkte på en sträckning mot Kalmar senast men fullföljde i alla fall matchen. Men han har inte kunnat träna sedan dess.

– Det hände efter 25 minuter ungefär. Jag skulle vända upp och fick en liten sträckning, men det ska inte vara så farligt och jag hoppas att jag kan spela på söndag. Det positiva var att jag kunde spela färdigt matchen och att det inte blev värre, det var ett jättebra tecken, säger "Gudi" i solskenet på Östgötaporten.

Artikelbild

Han körde på egen hand på fredagen men har fått klartecken att testa att gå för fullt i morgon. Därefter tas ett beslut om han kan spela mot Malmö eller inte.

– Jag hoppas på det bästa. Det är mycket bättre i dag än det var i går så det är ett gott tecken. Men jag får ta det som det kommer och se hur det känns på träningen i morgon, säger han.

IFK-mittfältaren hann med en liten avstickare upp till Trondheim onsdag-torsdag.

– Jag fick lov att besöka min flickvän som studerar där. Jag hoppas att hon kan flytta ner hit efter sommaren. Visst är det jobbigt att vara ifrån varandra men det finns så mycket tekniska grejer, som Facetime och Snapchat, som underlättar, säger han.

GudmundurThorarinsson värvades till IFK från Rosenborg i vintras. Nu hoppas han att låret ska hinna läka ihop tillräckligt så att han kan spela mot serieledarna MFF.

– Det blir en tuff match. De har varit starka under de sista minuterna och vunnit tre-fyra matcher tack vare sena mål, så vi måste vara fokuserade hela vägen. Men vi hade en bra match mot Kalmar senast och ska bygga vidare på det. Som alltid blir det viktigt att vi tar hand om bollen, för då är vi duktiga. Speciellt mot storlag är det viktigt att ha bollen mycket. Men det blir en stor match mellan två topplag, säger "Gudi" som aldrig har mött Malmö tidigare.

IFK-managern Jens Gustafsson hade på fredagen inte klart för sig hur han tänker formera laget på söndag. Daniel Sjölund klev av fredagsträningen efter en smäll mot knäet, men den rutinerade mittfältaren ska kunna spela.

Det lär även Filip Dagerstål kunna göra. Mittfältaren missade matchen mot Kalmar men har tränat för fullt i veckan.

Upplagt för ändringar i startelvan igen?

– Det kan det bli men inget jag har bestämt. För oss är det där ett sätt att hålla liv i truppen länge. Vi befinner oss i en situation där det är väldigt jämn kvalitet i truppen med många kvalitativa spelare. Jag kommer att få ta ut ett lag där det sitter spelare på bänken som förtjänar att starta, säger Jens Gustafsson.

Han var särskilt nöjd med det han fick se av David Moberg Karlsson som anfallare senast.

– Jag tycker att han presterade väldigt bra. Han har ju lite andra egenskaper än Sebbe och Kalle, och Simon också för den delen. Det var kul att se och även väldigt positivt att höra honom prata om just den rollen. Han har haft vissa bekymmer med att finna ett självförtroende i den rollen tidigare, men det var mycket positivare nu, säger han.