Den 17-årige studenten satt i skolan på Hagagymnasiet när han häromdagen fick ett väldigt trevligt SMS från landslagsledningen.

– Jätteroligt. Jag kan inte säga att jag hade det på känn, även om jag varit med på fyra landslagsläger tidigare, säger Gustav. Då har det handlat om väldigt stora trupper som tränat ihop på Bosön.

Förra sommaren tog han steget över till IFK Norrköping där han tränar med "Pekings" ungdomslag eller med division 2-laget Sylvia, som han debuterade för i A-laget under en träningsmatch tidigare i år.

Förbundskapten Hasse Wildow har tagit ut 18 spelare till P17/00-landslagets två bortalandskamper mot Schweiz, som spelas 3 och 5 oktober i Montreux.

Gustav konkurrerar med Malmös Jakob Tånnander om startplatsen mellan stolparna. Skåningen har i de här sammanhangen gott om erfarenhet med hela 14 matcher på meritlistan.

– Jag tror och hoppas ändå att jag kommer att få stå i någon av de två matcherna mot Schweiz.

Truppen ska ha sin bas i Lausanne och IFK-spelaren ser fram mot resan.

– Farsan vill åka ned och titta, men jag vet inte om det blir så. Hur som helst blir det häftigt att åka iväg till såna här matcher.

Finspångs FK bildades så sent som 2004 när anrika Faik la ned sin fotbollssektion. Gustav Lindström blir därmed den förste spelaren från FFK som får dra på sig en svensk landslagströja.

– Det känns stort för oss, säger sportchefen Stefan Strandberg som följt målvaktstalangen på nära håll under en lång tid.

– När han var yngre spelade han en del ute med de äldre grabbarna vilket säkert var nyttigt för hans målvaktsspel, säger Strandberg.

Gustav håller med:

– Det gjorde säkert att jag blev lite säkrare med fötterna.

Han spelade tidigare bandy i Faik men har lagt av för att helt koncentrera sig på fotbollen.

– Det föll sig naturligt med tanke på att det gått så bra plus att fotbollen är en större sport.

När P17-killarna åker till Schweiz får Gustav sällskap av Sylvia-kompisen Carl Björk. Den Umeå FC-fostrade mittfältaren har hunnit med fyra matcher i blågult – och svarat för ett mål.

Gustavs framsteg har inte så oväntat noterats i IFK:s A-trupp. På fredag ska han för första gången träna med A-laget under Jens Gustafssons ledning.

Då finns även en annan Finspångsmålvakt på plats, Torstorps Jesper Royé, 16, som fått stor uppmärksamhet i sommar då han vaktat målet för division 3-laget i serien och i Svenska cupen mot allsvenska GIF Sundsvall bland annat.

IFK Norrköping har med andra ord bra koll på de båda tonårstalangerna från grannkommunen i nordväst.