Åsa och Camilla klara för finalen

Två skrällar första dagen. Norrköpingsklubben Dyggur fick en flygande start på SM för islandshästar. Både Åsa Nevander Holmén och Camilla Andersson Rolfsdotter tog sig vidare till helgens finaler. - Otroligt! Jag som bara skulle undvika sistaplatsen i kvalet, säger en uppenbart förvånad Camilla.

Camilla Andersson Rolfsdotter

Camilla Andersson Rolfsdotter

Foto:

NORRKÖPING2010-07-09 03:00
För Camillas del handlade det om comeback i SM-sammanhang. Det är flera år sedan Vånga-tjejen tävlade på riktigt hög nivå.- Jag har helt enkelt inte haft tillräckligt bra hästar, förklarar hon efter torsdagens spännande tölt på Himmelstalund.Ekipaget var ett av SM-helgens första och stödet från läktarna värmde extra i solgasset. Camilla hade en egen hejarklack."Var jättenervös"
- Jag var jättenervös innan. Som tur är var hon (Stjörnudis Granmyra) helt lugn och ritten var nästan perfekt. Visst, jag har fått högre poäng tidigare, men nu är det SM och då är bedömningen tuffare. Som det ska vara.Domarnas snittpoäng blev 6,37 och efteråt blev det en lång och svår väntan innan sista ryttaren visat upp sig.- Enormt kul att gå till B-final. Det trodde jag aldrig.Dagens fem bästa går till söndagens A-final och för Camilla och ytterligare fyra ryttare väntar avgörandet i morgon. Segraren där erbjuds förresten en plats i A-finalen.- Min son ska rida uppvisning med min tävlingshäst på lördag, så jag hoppas hon inte är sliten till finalen, säger hovslagaren Camilla som har hela 16 islandshästar hemma på gården.Hon lever på uppfödningen och har redan i år sålt tre hästar.Sporten är på offensiven. Islandshästen är minst sagt populär.- En väldigt trevlig häst, lätt att jobba med. Jag fastnade för rasen när jag jobbade på Island 1986, berättar Camilla, som var åtta i kvalet.Inte prfessionell
Ännu bättre gick det för Åsa Nevander Holmén som kom femma och därmed tog sista platsen i A-finalen.- En stor grej för mig. Jag är ju inte professionell som många av de andra utan jobbar som sjuksköterska. Jag är såklart jättenöjd eftersom jag puttade ned så många bra ryttare, säger Åsa som red med sorgeband runt armen.- Min svärfar, Hans Holmén, gick nyligen bort. Det är tack vare honom vi kan arrangera SM här i Norrköping. Han var initiativtagare och byggde den här banan 1991.Åsa gladdes åt 6,60 poäng. Allra bäst i kvalet gick Denni Hauksson som belönades med hela 7.17 av domarna på innerplan.Norrköping skulle egentligen haft en tredje deltagare i kvalet till tölt T1 men Hinrik Sigurdsson tvingades kasta in handduken på grund av sjukdom.En stor besvikelse för "Hinni" som självklart sett fram emot att tävla på den fina och välpreparerade banan vid Himmelstalund.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!