Tillbaka i hetluften
Det var länge sedan Norrköping kunde skicka tävlande till senior-SM i truppgymnastik, men på lördag är det faktiskt dags. - Våra tjejer är jätteduktiga, säger ledaren Anna Setzman. Det här känns väldigt bra.
Norrköping och Linköping tävlar under samma flagg på SM i Halmstad. Laget heter passande nog Östgötagymnasterna. Här är laget, från vänster: Malin Hagberg, Camilla Norr-Ericsson, Caroline Sundin, Therese Berndtsson, Anna Ringdahl, Maria Andersson, Felicia Anefjärd, Anna Lundmark, Jessica Ringdahl, Lisa Gustavsson, Rebecka Norén, Hanna Börjesson.
Foto: Forsby Jan
Fem av tjejerna kommer från anrika NGF. De är Camilla Norr Ericson, Maria Andersson, Felicia Anefjärd, samt Anna och Jessica Ringdahl.- De är verkligen hur bra som helst. Och har de bara lust och ork så kan man fortsätta tävla i flera år. Våra tjejer är fortfarande väldigt unga, mellan 16 och 20 år, berättar Anna Setzman.På lördag tävlar man under namnet Östgötagymnasterna. Laget genrepade i Svenska cupen nyligen, där man slutade femma av tio lag.- Stockholmsklubbarna brukar alltid vara bra. Även Skåne har duktiga lag. Men det ska bli jätteroligt att åka till Halmstad och tävla.Ibland, som igår, tränar man i Källvindshallen i Norrköping, men lika ofta åker man till Linköping och T1-hallen. Vanligtvis handlar det om tre träningstillfällen i veckan och minst tre timmar per gång.Det ligger med andra ord massor av träningstimmar bakom och gymnasterna känner sig väl förberedda för senior-SM.Olika program
Camilla Norr Ericson förklarar varför truppgymnastik är så lockande.- Det är ju gemenskapen, att vara i ett lag. Meningen är att alla ska göra allting i programmet och missar man så får laget lida. Det vill man inte uppleva, säger Camilla. Hur väl förberedda är ni?- Programmet sitter ganska bra. Vi ska bara göra den sista finslipningen nu i veckan.I truppgymnastik tävlar man i tre olika klasser; manlig, kvinnlig och mixed. Lagen ska bestå av 6 till 16 gymnaster och man tävlar i tre grenar vilka är fristående, tumbling och trampett. nn Fristående: Här genomför man ett program på en golvyta av 14 gånger 20 meter. Koreografi, samtidighet, utstrålning och teknik premieras.nn Tumbling: Nu genomförs tre voltserier av olika svårighetsgrad, både framåt och bakåt, på ett sviktande golv. Golvet är ca 14 meter långt och 2 meter brett.nn Trampett: Trupperna ska visa upp tre olika hoppvarv. De främsta gymnasterna utför i denna gren avancerade övningar, som till exempel dubbla volter med två och en halv skruv.Alla tävlingar bedöms av en domarpool för varje gren. Domarpoolen består av fyra poängdomare och varje domare dömer enskilt vad han eller hon ser. Därefter skickas de enskilda bedömningarna över till en överdomare, som sedan räknar ut poängen för den aktuella tävlingsgrenen. I varje gren kan truppen erhålla högst 10 poäng. Domarna bedömer svårighet, komposition och utförande i respektive gren. På lördag ska Östgötagymnasterna upp till bevis.