Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Folkes lilla guide till EU-valet

Är du en av dom som inte har en aning om varför eller hur du ska rösta i EU-valet? Du kanske inte ens visste att det äger rum? Folke försöker bena ut begreppen och göra saker för oss som kanske röstar för första gången lite klarare.

Foto:

Norrköping2009-05-29 03:00
EU-valet handlar inte om någon speciell valfråga, utan om att utse personer som ska få representera Sverige i EU-parlamentet. "Vilka får rösta och vad är EU-parlamentet egentligen?Mellan den 20 maj till 7 juni har alla över 18 år, som är svenska medborgare och varit folkbokförda i Sverige i minst 30 dagar före valet chans att rösta i valet till EU-parlamentet. Vad är då EU-parlamentet för något? EU-parlamentet är den enda av EU:s beslutande institutioner där ledamöterna bestäms direkt av väljarna. Parlamentet är en av tre institutioner som har politisk makt. De andra två är kommissionen och ministerrådet. "Vad har parlamentet makt över? På ett stort antal områden beslutar parlamentet tillsammans med ministerrådet (EU-ländernas regeringar) om ny lagstiftning. Det gäller exempelvis den inre marknaden, klimatet och andra miljöfrågor, konsumentskydd, transporter och regionalstöd."Spelar det någon roll vem jag röstar på?Folke har gått ut på stan i Norrköping för att få veta mer. Vi besökte Miljöpartiets valstuga utanför varuhusen Spiralen och Linden för att fråga om tips och råd inför valet. Utanför husvagnen sitter Miljöpartiet i Norrköpings ordförande Per-Olof Svensson. Han berättar att valet i grunden är ett partival, där sedan de partier som fått flest mandat av folket kommer att se ut vilka kandidater inom partiet som fått flest kryss. Inom partiet har man också valt vem som ska få stå högt upp på krysslistan, och oftast är det också den personen som blir vald att företräda partiet, så länge inte folket "kryssat upp" någon av de andra kandidaterna.
- Det är inte alls säkert att alla partier som ställer upp får en plats i parlamentet. Många av de mindre partierna som t.ex. Sverigedemokraterna, Feministiskt Initiativ och Piratpartiet kommer troligtvis att få slåss om en plats, tror Per-Olof Svensson. Miljöpartiet i Norrköping har valt att inte göra några utskick, utan marknadsför sig på stan i sin husvagn. De har nu stått där i en vecka och kommer att finnas kvar fram till valet är slut. - Responsen har vart väldigt bra, och framför allt unga och äldre kommer förbi för att prata. Varför är intresset så lågt hos personer i medelåldern?- Jag tror att det är för att man har en fastare övertygelse, har inte tid att gräva ner sig i fakta och man är mitt i livet. Det är skönt att ha en fast punkt som man alltid kör på. Unga är mer nyfikna och vill veta allt om alla. Dessutom tycker jag att det verkar som att många yngre värnar mycket om miljö, natur och djur när de stannar för att prata hos oss. Har du några bra tips för oss unga som kanske röstar för första gången?- Använd inte din okunskap som argument för att inte rösta. Det är inte demokratiskt! I en demokrati ska man kunna rösta även om man bara är intresserad i en enda fråga. Man kan inte veta allt om allt! Fundera på dina värderingar och vad som känns viktigt för dig. Använd folk i din närhet för att få veta mer om du själv är ointresserad av EU och politik. Internet är också en enkel källa till kunskap, tex på Facebook där du kan diskutera med andra om saker du kanske vill veta mer om. Partiernas egna hemsidor är också mycket rika på info om vad de vill göra och vad de står för. Se vilket som matchar dig bäst, säger Per-Olof Svensson.Det viktiga är alltså att du röstar utifrån dina egna värderingar och åsikter. Försök att söka och läsa om vilket parti som står för det du tycker är viktigt, och vilken person som kommer att driva den fråga du anser ha störst betydelse längst i EU. Anser du att Sverige inte ens ska vara med i EU, finns det partier som anser detta också och kommer att arbeta för det.
FAKTA OM EU"Europeiska Unionen bildades 1993 när medlemsländerna i EU:s föregångare EG (Europeiska Gemenskaperna) slog sig samman för att fördjupa sig ännu mer. "EU-parlamentsval hålls vart 5:e år och ledamöterna väljs då av folket från varje medlemsland. "EU har 27 medlemsländer i dagsläget."Ländernas samarbete bygger på att varor, tjänster, personer och pengar ska kunna röra sig fritt utan tullar och andra hinder. Länderna samarbetar även också inom områden som miljö, jordbruk, flyktingmottagande och att bekämpa organiserad brottslighet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om